Owen Wilson och Julia Roberts i nya filmen "Wonder". Foto: Dale Robinette
Owen Wilson och Julia Roberts i nya filmen "Wonder". Foto: Dale Robinette

Så bra är nya filmen "Wonder"

Publicerad

Sugen på lite renande gråt? Absolut. Men hur okej är det egentligen att surfa på en liten tioåring och hans ansiktsdeformation för att nå det syftet? Det beror på. 

”Wonder”, baserad på den bästsäljande boken, är den typ av berättelse som känns närmast vetenskapligt konstruerad för att trigga våra tårkanaler. 

När lille Auggie (Jacob Tremblay från ”Room”) med det ovanliga syndromet ska börja skolan efter år av beskyddande hemundervisning, kan man redan från början föreställa sig hur det ska gå. Vilka fördomar han ska kämpa mot och vilka mobbare. 

 

LÄS MER: Skimrande romantik som är värd sina Oscarsnomineringar 

 

Men trots att klichéerna närmast samlats till möte i aulan, så lyckas ”Wonder” faktiskt utstråla både värme och äkthet. 

Det beror dels på att här finns en gnutta krass humor, men också på att sagan berättas ur flera perspektiv – från den bortglömda storasysterns till den nyvunna svikande skolkompisens. 

 

LÄS MER: Astrid Lindgren-saga med krigsflygplan 

 

Utöver det finns förstås Julia Roberts som är ett slags expert på att beröra som kämpande mamma. 

Hennes lycka över sonens små framsteg, den känns i magen som små förlösande fjärilar.

WONDER

USA. 

Av: Stephen Chbosky. 

Med: Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay, Mandy Patinkin. 

Längd: 1:53. 

Från: Barntillåten. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag