Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bra är nya filmen ”Red Sparrow”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Stoppa plågsamma Jennifer Lawrence-försök nu! 

Knappt hade vi kommit över chocken efter kalkonstämplade ”Mother!”, så är ”Red sparrow” (av ”Hunger games”-regissören Francis Lawrence) här med våldtäkter, misshandel och tortyr medelst avancerad osthyvel. 

Lawrence spelar prima ballerinan Dominika som efter en isande obehaglig skada på Bolsjojteatern, hamnar i ett desperat läge. En framtida danskarriär är omöjlig, och när teatern står för både lägenhet och vård av hennes handikappade mamma (Richardson) ser hon inget annat val än att tacka ja till farbror Vanyas (Schoenaerts) utbyte av tjänster. 

Det är ett enklare agentuppdrag som slutar med att Dominika blir våldtagen och målet mördat. Som vittne får hon välja på att själv dödas eller att bli spion. 

Hon väljer det senare och blir skickad till säkerhetsutbildningen – eller som hon själv kallar den ”horskolan”. 

Där läggs ytterst lite tid på tänkbart relevanta kunskaper kring vapen eller språk, och desto mer på att lära sig förföra. Allt under ledning av Charlotte Ramplings ”matrona” som är ungefär lika mysig som aunt Lydia i ”Handmaid’s tale”. 


LÄS MER: Så bra är filmen "Game Night" 


Eleverna får klä av sig eller öva avsugningar, och när Dominika närapå blir våldtagen i duschen av en kurskamrat beordras hon att ha sex med honom inför klassen. 

Möjligen ligger det en underhållande porrfilm begraven här någonstans, men som tänkt seriös thriller är det mest osmakligt. 

Här finns bara spår av problematiserande av förhållandet mellan sex och makt, till förmån för desto fler närmast glamourösa skildringar av sexuellt våld. Tänk er att nittiotalets tjusiga erotiska thriller möter Quentin Tarantinos splatterblodbad. 

Ut på andra sidan kommer till slut en smart hämnerska som får till uppgift att avslöja en rysk mullvad. 

Uppdraget leder henne till den hygglige CIA-agenten Nate Nash (Edgerton) och en härva av dubbelspionage, illa kalibrerade ryska accenter, och effektsökande plågerier som peakar vid den där "flå motståndaren levande"-scenen.


LÄS MER: Så bra är nya filmen "Wonder" 


På plussidan (jo, det finns en sån) vilar de imposant ryska miljöerna, och rollgalleriet som svämmar över av överkvalificerade skådespelare från Jeremy Irons till en befriande rolig Mary-Louise Parker. 

Dessvärre hjälper inte det mot illamåendet som resten av filmen lämnar efter sig.


RED SPARROW


Thriller

USA.

Av: Francis Lawrence. 

Med: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Jeremy Irons, Joely Richardson, Charlotte Rampling. 

Längd: 2:20. 

Från: 15 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Jennifer Lawrence


Vår kanske största filmstjärna börjar kännas i akut behov av karriärvägledning. Efter ”Passengers” och”Mother!”, blir detta hennes tredje dåliga film på raken. Så synd på så mycket utstrålning och talang.


Charlotte Rampling


Hennes matrona borde egentligen vara näst intill parodiskt ond, men Rampling fyller ändå rollen med en fascinerande tyngd som ger mersmak.


Joel Edgerton


Sticker ut som den sympatiske amerikanen och har viss kemi med Lawrence i deras gemensamma scener, ja bortsett från den makalöst trista sexscenen då