Så bra är nya filmen ”Red Sparrow”

Publicerad

Stoppa plågsamma Jennifer Lawrence-försök nu! 

Knappt hade vi kommit över chocken efter kalkonstämplade ”Mother!”, så är ”Red sparrow” (av ”Hunger games”-regissören Francis Lawrence) här med våldtäkter, misshandel och tortyr medelst avancerad osthyvel. 

Lawrence spelar prima ballerinan Dominika som efter en isande obehaglig skada på Bolsjojteatern, hamnar i ett desperat läge. En framtida danskarriär är omöjlig, och när teatern står för både lägenhet och vård av hennes handikappade mamma (Richardson) ser hon inget annat val än att tacka ja till farbror Vanyas (Schoenaerts) utbyte av tjänster. 

Det är ett enklare agentuppdrag som slutar med att Dominika blir våldtagen och målet mördat. Som vittne får hon välja på att själv dödas eller att bli spion. 

Hon väljer det senare och blir skickad till säkerhetsutbildningen – eller som hon själv kallar den ”horskolan”. 

Där läggs ytterst lite tid på tänkbart relevanta kunskaper kring vapen eller språk, och desto mer på att lära sig förföra. Allt under ledning av Charlotte Ramplings ”matrona” som är ungefär lika mysig som aunt Lydia i ”Handmaid’s tale”. 

 

LÄS MER: Så bra är filmen "Game Night" 

 

Eleverna får klä av sig eller öva avsugningar, och när Dominika närapå blir våldtagen i duschen av en kurskamrat beordras hon att ha sex med honom inför klassen. 

Möjligen ligger det en underhållande porrfilm begraven här någonstans, men som tänkt seriös thriller är det mest osmakligt. 

Här finns bara spår av problematiserande av förhållandet mellan sex och makt, till förmån för desto fler närmast glamourösa skildringar av sexuellt våld. Tänk er att nittiotalets tjusiga erotiska thriller möter Quentin Tarantinos splatterblodbad. 

Ut på andra sidan kommer till slut en smart hämnerska som får till uppgift att avslöja en rysk mullvad. 

Uppdraget leder henne till den hygglige CIA-agenten Nate Nash (Edgerton) och en härva av dubbelspionage, illa kalibrerade ryska accenter, och effektsökande plågerier som peakar vid den där "flå motståndaren levande"-scenen.

 

LÄS MER: Så bra är nya filmen "Wonder" 

 

På plussidan (jo, det finns en sån) vilar de imposant ryska miljöerna, och rollgalleriet som svämmar över av överkvalificerade skådespelare från Jeremy Irons till en befriande rolig Mary-Louise Parker. 

Dessvärre hjälper inte det mot illamåendet som resten av filmen lämnar efter sig.

 

RED SPARROW

 

Thriller

USA.

Av: Francis Lawrence. 

Med: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Jeremy Irons, Joely Richardson, Charlotte Rampling. 

Längd: 2:20. 

Från: 15 år.

 

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Jennifer Lawrence

 

Vår kanske största filmstjärna börjar kännas i akut behov av karriärvägledning. Efter ”Passengers” och”Mother!”, blir detta hennes tredje dåliga film på raken. Så synd på så mycket utstrålning och talang.

 

Charlotte Rampling

 

Hennes matrona borde egentligen vara näst intill parodiskt ond, men Rampling fyller ändå rollen med en fascinerande tyngd som ger mersmak.

 

Joel Edgerton

 

Sticker ut som den sympatiske amerikanen och har viss kemi med Lawrence i deras gemensamma scener, ja bortsett från den makalöst trista sexscenen då

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag