Daniel Day-Lewis i "Phantom thread". Foto: / 2017 FOCUS FEATURES, LLC.
Daniel Day-Lewis i "Phantom thread". Foto: / 2017 FOCUS FEATURES, LLC.

Så bra är nya filmen "Phantom thread"

Publicerad

”Fifty shades of Grey” och dess låtsas-bdsm kan dra något gammalt över sig. 

För det finns inget som är så sensuellt på film som riktigt konservativt klädskapande: Hyskorna och hakarna, nålarna och de omsorgsfulla stygnen. 

Så när modeskaparen Reynolds Woodcock (Daniel Day Lewis) möter sin blivande musa i den rart klumpiga servitrisen Alma (Krieps), så blir stämningen närapå elektrisk när han med hantverksmässig perfektion låter måttbandet vandra över hennes kropp. 

Om man älskade brittiska tv-serien ”Huset Elliott” är första delen av ”Phantom thread” ren och krispig syglädje, som växer till något annat. 

 

LÄS MER: Astrid Lindgren-saga med krigsflygplan 

 

Till en början är maktförhållandena nästan sorglig välbekanta. Han är det äldre och förmögna geniet som inte får störas. 

Hon är en i raden av modeller som för en tid blir hans, och får finna sig i hans stelbenta nycker. Nåde den som smäller för hårt med smörkniven och skrapar svärtan av sin toast om morgonen. 

Men när allting ställs på sin spets, och Alma verkar vara på väg att skickas bort från huset, väger vågskålen över och ”Phantom thread” förvandlas till en ljuvligt sömndrucken Hitchcock-thriller med en bisarr tvist. 

Woodcock är ingen grym härskare längre, han blir en foglig slav, vilket Daniel Day-Lewis gestaltar på ett fullkomligt förtrollande sätt. 

 

LÄS MER: Skimrande romantik som är värd sina Oscarsnomineringar 

 

Rollen lär vara hans sista. Det är synd, men om det stämmer så slutar han åtminstone på en imponerande topp.

 

PHANTOM THREAD

USA. 

Av: Paul Thomas Anderson. 

Med: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville. 

Längd: 2:10. 

Från: Barntillåten

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag