Så bra är nya filmen "Phantom thread"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Daniel Day-Lewis i "Phantom thread".
Foto: / 2017 FOCUS FEATURES, LLC.

”Fifty shades of Grey” och dess låtsas-bdsm kan dra något gammalt över sig. 

För det finns inget som är så sensuellt på film som riktigt konservativt klädskapande: Hyskorna och hakarna, nålarna och de omsorgsfulla stygnen. 

Så när modeskaparen Reynolds Woodcock (Daniel Day Lewis) möter sin blivande musa i den rart klumpiga servitrisen Alma (Krieps), så blir stämningen närapå elektrisk när han med hantverksmässig perfektion låter måttbandet vandra över hennes kropp. 

Om man älskade brittiska tv-serien ”Huset Elliott” är första delen av ”Phantom thread” ren och krispig syglädje, som växer till något annat. 


LÄS MER: Astrid Lindgren-saga med krigsflygplan 


Till en början är maktförhållandena nästan sorglig välbekanta. Han är det äldre och förmögna geniet som inte får störas. 

Hon är en i raden av modeller som för en tid blir hans, och får finna sig i hans stelbenta nycker. Nåde den som smäller för hårt med smörkniven och skrapar svärtan av sin toast om morgonen. 

Men när allting ställs på sin spets, och Alma verkar vara på väg att skickas bort från huset, väger vågskålen över och ”Phantom thread” förvandlas till en ljuvligt sömndrucken Hitchcock-thriller med en bisarr tvist. 

Woodcock är ingen grym härskare längre, han blir en foglig slav, vilket Daniel Day-Lewis gestaltar på ett fullkomligt förtrollande sätt. 


LÄS MER: Skimrande romantik som är värd sina Oscarsnomineringar 


Rollen lär vara hans sista. Det är synd, men om det stämmer så slutar han åtminstone på en imponerande topp.


PHANTOM THREAD

USA. 

Av: Paul Thomas Anderson. 

Med: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville. 

Längd: 2:10. 

Från: Barntillåten