"Christ Hemsworth är nästan lika hjältemodig och glad som sin hjälte Thor i denna film om terrorkriget efter 9/11", skriver Maria Brander. Foto: / © 2017 HS Film, LLC
"Christ Hemsworth är nästan lika hjältemodig och glad som sin hjälte Thor i denna film om terrorkriget efter 9/11", skriver Maria Brander. Foto: / © 2017 HS Film, LLC

Så bra är nya filmen ”12 Strong”

Publicerad

Så var det dags för ännu en film där i synnerhet USA får chansen att bearbeta traumat efter 11 september-attackerna. 

Som sådan är ”12 strong” en av de lyckligaste krigsfilmerna jag sett.

Baserad på boken ”Horse soldiers” och den sanna berättelsen om hur en amerikansk specialstyrka på endast 12 män rider genom de afghanska bergen för att erövra den strategiskt viktiga staden Mazar-i-Sharif från talibanerna, påminner den på många sätt om en gammal västern av mod och manligt kamratskap.

 

LÄS MER: Persbrandt briljerar i omtalade Tårtgeneralen 

 

Soldaterna lämnar utan att blinka barn och fruar därhemma, för att frivilligt riskera livet för fosterlandet. 

De ger godis till de efterhängsna afghanska pojkarna, skämtar glatt med Norra alliansens krigsherrar, kallar varandra broder och håller humöret uppe. 

Nästan ingen dör (om man bortser från den oftast ansiktslösa lokalbefolkningen) och Chris Hemsworth är ungefär lika oemotståndligt obekymrad som sin Marvel-karaktär Thor.

 

LÄS MER: Så bra är nya filmen "Phantom thread" 

 

Det är förstås rimligt att göra film om denna historiska krigsinsats, där allt för ovanlighetens skull verkar ha gått helt rätt. 

Att hamna mitt i detta landskap av osäker terräng, nattmörker och snö, där det omöjligen går att skilja vän från fiende, och där bomber blir ett trubbigt instrument som missar målet, är en tankeställare i sig. 

Men det hade inte skadat med färre hjälteklyschor och lite mer perspektiv på terrorkriget som helhet.

12 STRONG

 

Krigsfilm

USA. 

Av:  Nicolai Fuglsig. 

Med: Christ Hemsworth, Michael Shannon, William Fichtner, Michael Peña. Längd: 2:10. 

Från: 15 år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag