Så bra är "Love and Friendship"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Love and Friendship" är en Jane Austen-filmatisering utan romantik, men med desto mer rapp dialog och en rolig Kate Beckinsale.
Foto: Ross Mcdonnell / CHURCHILL PRODUTIONS LIMITED

"Love and Friendship" är en Jane Austen-filmatisering utan romantik, men med desto mer rapp dialog och en rolig Kate Beckinsale.

Maria Brander recenserar filmen.

Romantiker på jakt efter bultande Mr. Darcy-känslor hänvisar jag vänligen till "Bridget Jones's baby". Den här Jane Austen-filmatiseringen riktar sig mer till de krasst kallhudade med dragning åt bitterkvick komedi.

Baserad på Austens kortroman "Lady Susan" möter vi en ovanlig antihjältinna av det närmast osympatiska slaget. Lady Susan är visserligen både vacker, charmerande och klyftig, men hon har samtidigt inga intressen bortom att behålla sin status.


LÄS MER: Så bra är "Bridget Jones's Baby"


Love and Friendship - en underhållande film

Som intrigmakerska är hon mästerlig, och att se henne klättra genom den brittiska societeten är något av den verbala motsvarigheten till en Tarzan som svingar sig genom djungeln.

Har man en svaghet för den torra änkenåden Violet Crawley i "Downton Abbey" har man hamnat rätt.

Kate Beckinsale är oväntat bra på att hantera den bitska friska rytmen som krävs för att förflytta oss långt bort från alla tankar på den stora kärleken. Hon är änka, och behöver en ny man. Punkt.

Man kan välja att se på henne som nästan enfaldigt känslokall eller beundra henne för hennes kvinnliga list och överlevnadsstrategier.

I vilket fall är hon underhållande, inte på gapflabbsnivå, utan mer som en sprittande betraktelse över det sociala spelets villkor och vändningar.


LÄS MER: Vemodigt i "Den allvarsamma leken"
Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

FILM

Komedi

USA. Av Whit Stillman. Med Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Stephen Fry, Xavier Samuel, Tom Bennett. Längd: 1:33. Från: 15 år.