Så bra är "Kungens hologram"

Publicerad

Det är ju fullkomligt vansinnigt att inleda en film så här. Med att Tom Hanks pratsjunger till en omvänd version av Talking heads "Once in a lifetime" allt eftersom hans rollfigurs privilegierade liv går upp i lila rök: And you may find yourself without a beautiful house, without a beautiful wife, and you may ask yourself how did I get here, kvider han fram.

Känns det aningen töntigt? Ja. Men Tom Hanks fixar det eftersom han också är den enda skådespelaren i världen som kommer undan med att prata med en fotboll eller spela Forrest Gump. Men bäst är han kanske på vanliga trista snubbar, och här finlirar han med rollen som Alan Clay – en smått osympatisk affärsman på dekis.

Berättelsen är hämtad från Dave Eggers bok med samma namn, och börjar med att Clay, lite som en sista chans, skickas till Saudiarabien för att sälja ett IT-system, baserat på hologramkonferenser, till kungen. Uppgiften är som att bli utkastad i ett ingenting. Jobbet ska presenteras i en ny stad under uppbyggnad i öknen.

 

LÄS MER: Så bra är "Captain America: Civil war"

 

Men ännu så länge finns här bara sand och fasader. Clays lilla team placeras avsides i ett tält utan wifi, kungen kommer aldrig, de ansvariga undviker dem med artig kyla, och på kvällarna går bussen tillbaka till det opersonliga lyxhotellet. Det moderna spöksamhället är fyllt av något övertydlig tomhet, men har ändå något lockande absurt och vilset över sig.

 

Tom Hanks bär filmen

 

LÄS MER: Så bra är "Mother's Day" med Aniston

 

Därför blir det nästan lite tråkigt när Clay ska börja finna sig själv. Han får guidning av en glad skit till chaufför (Black) med en särskild svaghet för Chigacos Youre the inspiration, och han träffar två erfarna kvinnor (Knudsen och Choudhury) som på lite olika sätt lotsar honom rätt. Det hade han kunnat bli hur smetigt som helst, om det inte vore för just de här skådespelarnas särskilda magnetism.

Den starka rollistan i kombination med den varma humorn och det existentiella sökandet, resulterar i något som liknar en lite kitschigare Lasse Hallström-film i stil med Laxfiske i Jemen (2011). Här finns skavanker, men de överskuggas av den lockande möjligheten att ännu en gång kära ned sig i Tom Hanks rekorderliga uppenbarelse.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag