Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bra är "Interstellar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
LIVETS RESA. I "Interstellar" spelar Matthew McConaughey och Anne Hathaway astronauterna Cooper och Brand som gör sitt livs resa för att rädda mänskligheten.. Foto: IMDB

I en nära framtid har klimatförändringar och därpå följande naturfenomen gjort att skördar slår fel och människor får svårt att försörja sig.

Cooper är en före detta pilot, numera bonde, som av en händelse ramlar på en grupp vetenskapsmän och forskare på en hemlig rymdstation ute i öknen.

Hans gamla chef Professor Brand berättar om ett nyupptäckt maskhål, en genväg i rumtiden, som kan leda till nya bosättningar på andra planeter nu när jorden är på väg att dö. NASA har byggt rymdskeppet Endurance och Cooper övertalas att lämna sina två barn på gården för att tillsammans med några andra astronauter göra sitt livs resa för att rädda mänskligheten. Frågan är om han och den övriga besättningen kommer att kunna återvända till jorden och hur kommer den att se ut då?

Det blir lätt att tankarna går till "Armageddon" när man läser synopsis om den ofrivillige hjälten som ska rädda världen, men eftersom det är Christopher Nolan i registolen så förstår vi att det är ett tyngre drama än så.


"Interstellar" har mer gemensamt med Kubricks mästerverk "2001 - ett rymdäventyr", men är mer tillgänglig i sin beskrivning av människans utforskande av andra planeter.


"Interstellar" har en grundhistoria baserad på kärleken mellan en far och hans dotter, men tangerar stundtals Kubricks visuella stil och då skiljer det ändå 46 år emellan verken. Nolan verkar, efter sina tidigare succéer, ha fått en särställning i Hollywood att få göra filmerna efter sitt eget huvud. Men om han har final cut känns osäkert. Kanske producenterna är inne i klipprummet för att jämka till ett slut som funkar för den breda publiken, men oavsett detta så hör Nolan till en säregen art av filmskapare i Drömfabriken.


Att slå sig ner i biofåtöljen för att betrakta brittens senaste skapelse är en upplevelse som känns i hela kroppen, från Hoyte van Hoytemas intagande foto över bröderna Nolans engagerande manus till Hans Zimmers hänförande musik.

Likt magnifika "Gravity" är det ett filmäventyr om den lilla människan i den stora helheten och den ödesmättade tonen är något man bär med sig länge.

Interstellar

Äventyr

USA/England.

Av Christopher Nolan.

Med Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Wes Bentley, Michael Caine, John Lithgow, Ellen Burstyn, Casey Affleck, Topher Grace, Mackenzie Foy, David Oyelowo.

Längd: 2. 49.

Från: 11 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA I "INTERSTELLAR"

Matthew McConaughey

Har varit i branschen sedan början av 1990-talet och visat lika stora delar skådespelarkvalitet och ett snyggt yttre. Har mognat med åren och fick välförtjänt en Oscar för sitt oförglömliga porträtt av en svårt hivpositiv man i "Dallas buyers club" häromåret.

I storfilmen "Interstellar" får han jobba hårdare än i mer karaktärsdrivna rullar som "Mud" och "The paperboy". Han har svindlande miljöer att jobba mot och lyckas pumpa liv i sin hjältemodiga figur och blir mitt i sci-fi-äventyret trovärdig på något underligt sätt!

Anne Hathaway

Slog igenom i början av 2000-talet i snälla, romantiska filmer. Har gjort en del indierullar på sin väg fram till den prisbelönta rollen som Fantine i "Les Misérables". Verkar rättmätigt ha hamnat i smöret i Hollywood. Precis som Matthew använder hon de rätta redskapen för att smälta in och funka i "Interstellars" imponerande scenbyggen även om rollkaraktären i sig känns lite grund.

Jessica Chastain

Efter några år i tv-branschen i början av 2000-talet lossnade det ordentligt för Jessica. Det osar kvalitet kring Chastain och allt hon rör vid och hennes porträtt av McConaugheys dotter Murph är inget undantag. Deras starka relation är en emotionell och dramaturgisk drivkraft som tränger igenom all spänning och action under filmens sista del.