LIVETS RESA. I "Interstellar" spelar Matthew McConaughey och Anne Hathaway astronauterna Cooper och Brand som gör sitt livs resa för att rädda mänskligheten.. Foto: IMDB
LIVETS RESA. I "Interstellar" spelar Matthew McConaughey och Anne Hathaway astronauterna Cooper och Brand som gör sitt livs resa för att rädda mänskligheten.. Foto: IMDB

Så bra är "Interstellar"

Publicerad

I en nära framtid har klimatförändringar och därpå följande naturfenomen gjort att skördar slår fel och människor får svårt att försörja sig.

Cooper är en före detta pilot, numera bonde, som av en händelse ramlar på en grupp vetenskapsmän och forskare på en hemlig rymdstation ute i öknen.

Hans gamla chef Professor Brand berättar om ett nyupptäckt maskhål, en genväg i rumtiden, som kan leda till nya bosättningar på andra planeter nu när jorden är på väg att dö. NASA har byggt rymdskeppet Endurance och Cooper övertalas att lämna sina två barn på gården för att tillsammans med några andra astronauter göra sitt livs resa för att rädda mänskligheten. Frågan är om han och den övriga besättningen kommer att kunna återvända till jorden och hur kommer den att se ut då?

Det blir lätt att tankarna går till "Armageddon" när man läser synopsis om den ofrivillige hjälten som ska rädda världen, men eftersom det är Christopher Nolan i registolen så förstår vi att det är ett tyngre drama än så.

 

"Interstellar" har mer gemensamt med Kubricks mästerverk "2001 - ett rymdäventyr", men är mer tillgänglig i sin beskrivning av människans utforskande av andra planeter.


"Interstellar" har en grundhistoria baserad på kärleken mellan en far och hans dotter, men tangerar stundtals Kubricks visuella stil och då skiljer det ändå 46 år emellan verken. Nolan verkar, efter sina tidigare succéer, ha fått en särställning i Hollywood att få göra filmerna efter sitt eget huvud. Men om han har final cut känns osäkert. Kanske producenterna är inne i klipprummet för att jämka till ett slut som funkar för den breda publiken, men oavsett detta så hör Nolan till en säregen art av filmskapare i Drömfabriken.

 

Att slå sig ner i biofåtöljen för att betrakta brittens senaste skapelse är en upplevelse som känns i hela kroppen, från Hoyte van Hoytemas intagande foto över bröderna Nolans engagerande manus till Hans Zimmers hänförande musik.

Likt magnifika "Gravity" är det ett filmäventyr om den lilla människan i den stora helheten och den ödesmättade tonen är något man bär med sig länge.

Ronny Svensson
Ronny Svensson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag