"Tänk kärleksfilm, fast om relationen mellan nästan vuxna barn och deras föräldrar", skriver Maria Brander.
"Tänk kärleksfilm, fast om relationen mellan nästan vuxna barn och deras föräldrar", skriver Maria Brander.

Så bra är nya filmen "Lady Bird"

Publicerad

 

När Natalie Portman i vintras skulle dela ut en Golden globe för bästa regi, presenterade hon kategorin med orden ”och här är de manliga nominerade”. 

Det var en pik mot att ”Lady bird”-skaparen Greta Gerwig inte fanns med, som rev ner krassa skratt hos den Metoo-präglade publiken.

Den lite mer förändringsbenägna Oscarsakademin valde däremot att nominera Greta Gerwig både för bästa manus och regi, vilket gör henne till den femte kvinnan i Oscarsgalans 90-åriga historia som kvalat in för regi, och den första någonsin för en debutfilm. Det är hon minst sagt värd!

”Lady bird” är en delvis självbiografisk film om 17-åriga Christines (Saoirse Ronan) vuxenblivande i Sacramento, Kalifornien kring 2002. 

 

LÄS MER: Persbrandt briljerar i omtalade Tårtgeneralen 

 

Som många tonåringar har hon en dröm om att bli fågelfri, och  insisterar till och med på att bli kallad ”Lady bird" – namnet hon givit sig själv. 

Men oddsen för att det ska bli något av den här tjejen med finnar och rosafärgat hår, är inte särskilt goda. Hon är en medelmåtta i skolan och bor på ”fel sida spåren” med en mamma (Laurie Metcalf) som jobbar dubbla skift som sjuksköterska och en snart arbetslös pappa (Tracy Letts). 

Det snyftas inga tårar över denna utgångspunkt i livet, utan ”Lady bird” växlar skickligt mellan den humorfaktor och det djupa allvar som samexisterar på ett alldeles särskilt sätt i varje tonårings liv. 

 

LÄS MER: Björn Borg har all anledning att vara stolt 

 

Ena stunden sitter Lady bird med sin mamma och storgråter till en inläsning av ”Vredens duvor”, i den andra bråkar de, och man hör hur mamma Marion låter den egna ångesten och tröttheten gå ut över dottern. 

Men mest handlar det om att på osäkra vingar pröva livet. 

Det kan vara i form av en förälskelse i skolans sexuellt förvirrade dramanörd eller dess nonchalant coola musikkille Kyle (Timothée Chalamet från ”Call me by your name”). Men också genom att rebelliskt knapra i sig den katolska skolans förråd av oblater, eller att driva med den luttrade nunnan som är rektor.

Det är en indielätt ton som känns igen från Gerwigs samarbeten med Noa Baumbach, men som här fördjupas ända ner i hjärteroten. 

Tänk kärleksfilm, fast om relationen mellan nästan vuxna barn och deras föräldrar.

 

LADY BIRD

 

Dramakomedi

USA. 

Av: Greta Gerwig. 

Med: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Timothée Chalamet, Tracy Letts. Längd: 1:34. 

Från: Barntillåten.

 

Så bra är skådespelarna

Saoirse Ronan 

 

Den 23-åriga skådespelerskan fick med den här filmen sin tredje(!) Oscarsnominering, vilket så klart säger en del om hennes talang. Som Greta Gerwigs alter ego är hon perfekt.

 

 

Laurie Metcalf

 

Den rutinerade skådespelerskan, bland annat från tv-serier som ”Roseanne”, ”Desperate housewives och ”The big bang theory”, gör här sitt livs roll, som hon också Oscarsnominerades för.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag