Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bra är nya filmen "Lady Bird"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Tänk kärleksfilm, fast om relationen mellan nästan vuxna barn och deras föräldrar", skriver Maria Brander.

När Natalie Portman i vintras skulle dela ut en Golden globe för bästa regi, presenterade hon kategorin med orden ”och här är de manliga nominerade”. 

Det var en pik mot att ”Lady bird”-skaparen Greta Gerwig inte fanns med, som rev ner krassa skratt hos den Metoo-präglade publiken.

Den lite mer förändringsbenägna Oscarsakademin valde däremot att nominera Greta Gerwig både för bästa manus och regi, vilket gör henne till den femte kvinnan i Oscarsgalans 90-åriga historia som kvalat in för regi, och den första någonsin för en debutfilm. Det är hon minst sagt värd!

”Lady bird” är en delvis självbiografisk film om 17-åriga Christines (Saoirse Ronan) vuxenblivande i Sacramento, Kalifornien kring 2002. 


LÄS MER: Persbrandt briljerar i omtalade Tårtgeneralen 


Som många tonåringar har hon en dröm om att bli fågelfri, och  insisterar till och med på att bli kallad ”Lady bird" – namnet hon givit sig själv. 

Men oddsen för att det ska bli något av den här tjejen med finnar och rosafärgat hår, är inte särskilt goda. Hon är en medelmåtta i skolan och bor på ”fel sida spåren” med en mamma (Laurie Metcalf) som jobbar dubbla skift som sjuksköterska och en snart arbetslös pappa (Tracy Letts). 

Det snyftas inga tårar över denna utgångspunkt i livet, utan ”Lady bird” växlar skickligt mellan den humorfaktor och det djupa allvar som samexisterar på ett alldeles särskilt sätt i varje tonårings liv. 


LÄS MER: Björn Borg har all anledning att vara stolt 


Ena stunden sitter Lady bird med sin mamma och storgråter till en inläsning av ”Vredens duvor”, i den andra bråkar de, och man hör hur mamma Marion låter den egna ångesten och tröttheten gå ut över dottern. 

Men mest handlar det om att på osäkra vingar pröva livet. 

Det kan vara i form av en förälskelse i skolans sexuellt förvirrade dramanörd eller dess nonchalant coola musikkille Kyle (Timothée Chalamet från ”Call me by your name”). Men också genom att rebelliskt knapra i sig den katolska skolans förråd av oblater, eller att driva med den luttrade nunnan som är rektor.

Det är en indielätt ton som känns igen från Gerwigs samarbeten med Noa Baumbach, men som här fördjupas ända ner i hjärteroten. 

Tänk kärleksfilm, fast om relationen mellan nästan vuxna barn och deras föräldrar.


LADY BIRD


Dramakomedi

USA. 

Av: Greta Gerwig. 

Med: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Timothée Chalamet, Tracy Letts. Längd: 1:34. 

Från: Barntillåten.

Så bra är skådespelarna

Saoirse Ronan 


Den 23-åriga skådespelerskan fick med den här filmen sin tredje(!) Oscarsnominering, vilket så klart säger en del om hennes talang. Som Greta Gerwigs alter ego är hon perfekt.Laurie Metcalf


Den rutinerade skådespelerskan, bland annat från tv-serier som ”Roseanne”, ”Desperate housewives och ”The big bang theory”, gör här sitt livs roll, som hon också Oscarsnominerades för.