Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bra är den svenska filmen "Jätten"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det finns en särskild sorts magi i "Jätten" som är bortom orden.

Det finns en särskild sorts magi i "Jätten" som är bortom orden. Som är stum och stor, och omskakande mystisk. Johannes Nyholm (tidigare Guldbaggebelönad för kortfilmen Las Palmas) har gjort en ovanlig film som känns. Den börjar i en grå dokumentär ton med att Rikard får ett bouleklot i huvudet.

Med sin deformerade Elefantmannen-kropp (ett imponerande verk signerat de Oscarnsominerade Love Larsson och Eva von Bahr) blir han inte bara en attraktion på sjukhuset, utan han får även felaktigt skulden för olyckan, och blir avstängd från sitt stora livsmål - de Nordiska mästerskapen i boule.

Tävlingen han vill vinna, så att hans psykosdrabbade mamma (Bjelkerud) åter ska vilja ha honom.


LÄS MER: Så bra är The Magnificent Seven


Fantastisk musik i Jätten

Det är så att man vill gråta. Men Rikard gråter inte. Istället går han in i en fantasivärld, där han är en jätte som rör sig genom ett norrländskt kargt landskap, färgat av skymning och Håkan Hellström-producenten Björn Olssons fantastiska spagettiwestern-musik.


LÄS MER: Så bra är "Love and Friendship"


En rad festivaler har fattat tycke för den här udda skapelsen som nyligen mottog juryns specialpris i San Sebastian. Jag kan förstå det. För det är trots allt något särskilt med en film som mest kan liknas vid en Forrest Gump i Roy Andersson-tappning.


LÄS MER: Hela salongen gråter under filmen "Jätten"Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Drama

Sverige. Av Johannes Nyholm. Med Christian Andrén, Johan Kylén, Anna Bjelkerud. Längd: 1:26. Från: 11 år.