Så bra är "Captain Fantastic"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Captain Fantastic" är snygg och välspelad med Viggo Mortensen.
Foto: Wilson Webb / BLEECKER STREET

Jag bor på Södermalm. Jag handlar ekologiskt. Och ändå vet jag inte om jag ska känna mig glad, kränkt eller kräkfärdig av den här komiska sötsaken.

Det börjar i alla fall uppfriskande med att Ben (Mortensen) tillsammans med sina sex bedårande små underbarn dödar en ren med kniv och slaktar den på plats i skogen. Herregud, vad är detta för människor? Ett slags indianstam 2.0? Nja, bara nästan.

Ben har, lite som en alternativ kapten von Trapp, valt att isolera sin barn i skogen, där de får akademiskt avancerad hemundervisning i kombination med överlevnadskunskaper. De firar inte jul. De firar Noam Chomsky-dagen, och pappan är vuxet ärlig till och med när minstingen undrar vad våldtäkt är.


LÄS MER: Så bra är "Suicide squad"


Så en dag nås de av budet att mamman tagit livet av sig. Tillsammans ger familjen sig av i en skolbuss på en ”Little Miss Sunshine”-liknande roadtrip, för att stoppa den planerade kristna begravningen, och ge mamman den buddhistiska vila hon önskat sig.

Mycket här är frestande indiegulligt à la Wes Anderson, men här finns också en fadd bismak av sektbeteende och en alltför hög hipsterfaktor. Det är lite synd, för filmen är annars både snygg och välspelad med Viggo Mortensen som en perfekt patriark.


LÄS MER: Så bra är veckans premiärfilmer

BIO

Dramakomedi

CAPTAIN FANTASTIC

USA. Av Matt Ross. Med Viggo Mortensen, George MaacKay, Frank Langella, Kathryn Hahn. Längd: 1:58. Från: 11 år.