Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra är "Bridget Jones's Baby"

Foto: Giles Keyte / UNIVERSAL PICTURES

Bridget Jones vandrar i lite väl väntade spår i nya filmen "Bridget Jones's Baby". Men det blev trots allt en väldigt kul återförening med mr Darcy.

Uppföljaren handlar om Bridgets bebis.

I den tredje "Bridget Jones"-filmen blir Hugh Grant inte avtänd för att Bridget Jones bär trosor. Det känns ändå fint. Även om jag inte vet om den minskade kroppsskammen beror på att Bridget fyllt mognare 43 eller att stringtrosan hunnit bli passé.

Det har ju trots allt förflutit 15 år sen den första filmen, och just den här uppföljaren har dragit ut så på tiden att Colin Firth till slut började skämta om att filmen skulle handla om Bridgets barnbarn.


LÄS MER: Här är nya trailern till Bridget Jones-filmen


Nya Bridget Jones filmen - vem är far till hennes barn?

Nu handlar det i stället om hennes bebis, och Hugh Grant har slutgiltigt tackat nej till att återigen spela den arrogante charmören Cleaver. In kliver i stället Patrick Dempsey som dejtingsajtmogulen Jack Quant.

Första gången Bridget träffar honom är hon apfull på festival och på jakt efter sitt första ligg på evigheter. Men sex timmar sex sjunker snart in i bakisdimmorna vid återseendet av mr Darcy på ett dop.

Inte minst när han visar sig vara nyskild… Några veckor senare plussar Bridgets gravtest, och hon står nu återigen för ett osannolikt dilemma: Vilken av dessa perfekta män är far till hennes barn?

Det är den lilla berättelse som finns, men den räcker för att man ska kunna koppla upp mot Bridgets ständigt förödmjukade fina jag. Renée Zellweger hittar återigen den exakta känslan.

Det är oerhört lätt att identifiera sig med hennes röriga klumpedunsa och lika skönt att få flyta bort i den eskapistiska drömmen av att ha två män som gör allt för en. Ingen av kavaljererna är nämligen det minsta upprörda över sakernas tillstånd, utan sätter babyn och Bridgets välmående i första rummet.


LÄS MER: 15 saker du inte visste om "Bridget Jones dagbok"


Bridget Jones följer den romantiska mallen

I en verklighet där höggravida kvinnor inte ens får sittplats på bussen är detta förstås en utopi, som dessutom råkar vara trivsamt uppblandad med slapstick och fars. Scenen där de potentiella papporna försöker pressa in en dubbelvikt Bridget genom förlossningens svängdörr är fantastisk, likaså många av de snärtiga replikerna.

Tyvärr följer filmen som helhet alltför mycket den väntande romantiska mallen, och Dempsey når aldrig upp till Grants nivå, vilket skapar obalans i triangeldramat. Det som stannar kvar längst är att se Firth och Zellweger som äldre och återförenade. Då sprakar det av sköra flämtande gnistor.

Komedi

Storbritannien. Med Renée Zellweger, Colin Firth, Patrick Dempsey. Av Sharon Maguire. Längd: 2:03. Från: 7 år.

Så bra är skådespelarna

Renée Zellweger

Första gången hon spelade Bridget slutade det med en Oscarsnominering. Det kommer det inte göra nu. Men med tanke på att hon varit helt borta från vita duken i sex år, är det fint att se hur bra hon återerövrar sin Bridget Jones.

Colin Firth

Mr Darcy är ju inte bara en rollfigur, det är ett helt begrepp och en roll som nästan lever sitt eget liv. Men Firth hanterar honom utsökt, och det känns fint att se hur Mr. Darcy får åldras med värdighet.

Patrick Dempsey

Alltså det är ju inget fel på honom. Han är snygg och kul. Men han är på tok för välartad, och alls ingen Hugh Grant bad boy.

Emma Thompson

Som även har medverkat till manus, har skrivit in sig själv som en oerhört krass och behärskad gynekolog. En av filmens höjdpunkter.