Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Run all night"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Liam Neeson, 62, är definitivt inte för gammal för den här skiten.

Tvärtom.

I senaste samarbetet med regissören Jaume Collet-Serra ("Unknown", "Non-stop") är han allt jag någonsin önskat mig av en actionhjälte: Intelligent, empatisk, försupen, desillusionerad, stark, aggressiv, och tyngd av så mycket katolsk ångest att man unnar honom en meta-fräckis om hans "30 centimeter" (som ju ändå måste referera till fotomodellen Jane Dickinsons verkliga hyllning av mannen, myten).

Vad det handlar om är klassisk action och en uppgörelse som sträcker sig över sexton timmar natt. Jimmy (Neeson) är torpeden som dragit sig tillbaka för en tillvaro som whiskyosande ensamvarg. Sonen Mike (Kinnaman) som försöker leva ett hederligt familjeliv, har ingen kontakt med. Men när Mike råkar bli vittne till ett antal maffiamord, tvingas Jimmy återigen plocka upp de gamla takterna för att rädda sin son från sin vän och tidigare arbetsgivare Shawn (Ed Harris).

Övertygande skådespeleri

Det blir en kapplöpning genom New Yorks hårdaste miljöer. Men här finns intressant nog även rum för andhämtningspauser där skådespeleriet fyller igen hålen efter vissa lite väl ologiska, otroliga eller bara sega passager i berättelsen.

Ett par av scenerna där Neeson och Harris möts är fantastiska. De vibrerar av motstridiga känslor och övertygande skådespeleri. Det är som ett ”Heat”-möte där Pacino och DeNiro plötsligt kommer i kontakt med sina mjukare sidor och börja läcka äkta smärta genom den pansarhårda fasaden.

Vad vi får, blir i slutändan inte bara biljakter, skottlossning och brutala slagsmål, utan även en berättelse om brinnande fadersinstinkt, ånger, och botgöring.

BIO

"Run all night"

Action

USA.

Av Jaume Collet-Serra.

Med Liam Neeson, Joel Kinnaman, Ed Harris, Genesis Rodriguez, Boyd Holbrook, Common Sense.

Längd: 1:54.

Från: 15 år.

Så bra är skådespelarna

Liam Neeson

Liam Neesons hemlighet är inte att han är så himla välbevarad och muskelpumpad, utan tvärtom att han ofta framstår som lite fysiskt skröplig i kombination med mentalt starkt. Något som tar spänningen till nya nivåer.

Joel Kinnaman

Visst är han bra och trovärdig när han försöker skydda sin lilla familj (ganska mycket som i Johan Falk). Problemet är bara att han blir helt överskuggad av karisman från herrarna Neeson och Harris.

Ed Harris

Rynkigare än någonsin förser han sin maffiaboss med patriarkisk styrka, blandad med oväntade ögonblick av medkänsla och mjukhet. Tårar har sällan sett så livsfarliga ut.

Boyd Holbrook

Spelar sonen till maffialedaren Shawn. En otyglad, otacksam sak, som gör sitt bästa för att förstöra pappans affärer med ogenomtänkta kriminella inslag. Lyckat obehaglig, men skulle kunna hålla igen lite i de mest temperamentsfulla scenerna.