Roligt, skitigt – och nostalgiskt berörande

Terminator-stjärnan helt oigenkännlig
Linda Hamilton och Arnold Schwarzenegger i nya ”Terminator”-filmen,
Foto: Kerry Brown / © 2018 SKYDANCE PRODUCTIONS AND PARAMOUNT PICTUR
Arnold Schwarzenegger.
Foto: Kerry Brown / © 2018 SKYDANCE PRODUCTIONS AND PARAMOUNT PICTURE
Linda Hamilton.
Foto: Kerry Brown / Kerry Brown / © 2018 SKYDANCE PRODUCTIONS AND PAR

Det spelar ingen roll att Linda Hamilton sladdar in i filmen tungt beväpnad till tänderna. 

Min magkänsla är ändå att jag vill springa fram till duken och krama henne. 

Nya ”Terminator” förvandlar actionvärlden lite på samma sätt som ”Mad Max: Fury road” gjorde med sin filmserie 2015.

Det är inte riktigt lika rasande elegant genomfört här, men känslan av det feministiska övertagandet är detsamma när Schwarzenegger kliver åt sidan till förmån för en stenhård kvinnlig hjältetrio. 

Dessutom är James Cameron tillbaka som historieskapare och producent, och har som sådan slagit fast att detta är den verkliga ”Terminator 3”. Men lika mycket som en uppföljare är detta ett slags remake där bekanta teman vevas om på ett sätt besläktat med hur man redan gjort med ”Star wars” eller ”Rocky”: Fokuset förflyttas till yngre generationer, kvinnorna  får sitt rättmätiga utrymmen, medan historien hopplöst upprepar sig själv.

Skynet är förintat, men eftersom mänskligheten är bekräftat dum i huvudet, har den förstås hunnit uppfinna ett snarlikt vapen vid namn Legion, vars artificiella intelligens så klart vänts emot oss. Därför öppnar sig himlarna än en gång, och ned trillar två nakna muskelknippen i form av den mest svårförintade Terminatorn hittills (Gabriel Luna) och en ”förbättrad” människa sänd att kämpa emot honom (Mackenzie Davis).

Målet är en gullig mexikansk tjej (Reyes) som arbetar på en bilfabrik där människan är på väg att ersättas av maskiner (he he), och som är helt ovetande om att hon i framtiden kommer att vara avgörande för mänsklighetens överlevnad. Från flanken ansluter snart även Sarah O Connor som tillbringat de senaste decennierna marinerad i hämnd och sprit. Hon är efterlyst i femtio delstater och tänker inte på annat än att ursinnigt likvidera robotar.

Tim Miller (”Deadpool”) har gjort en actionfilm som lutar sig tungt mot sitt eget arv. Den är på ett typiskt franchisemässigt sätt fylld av blinkningar och en viss ängslan kring att frigöra sig från originalet. På det stora hela är detta en enda långkamp mellan mördarmaskin och människa. Trots det framtår nya ”Terminator” som piggt revolutionär.

Linda Hamilton är mig veterligen den första kvinnliga rynkigt härjade actionhjälte jag sett (Wonder woman & Co ser trots allt ut som supermodeller) och när Schwarzenegger gör entré är det som roboten som till slut gjort manssläktet överflödigt. (Till skillnad från riktiga män är han både pålitlig och en bra lyssnare.)

Utöver det lyckas filmen även med att ge kvinnor ett värde bortom livmodern, samt slå fast att världens kommande frälsare mycket väl kan sitta inspärrad i ett läger vid mexikanska gränsen (här högst avsiktligt benämnt fångläger).

Publikfriande politiskt korrekt? Absolut! (Och som jag älskar det.) Men också roligt, skitigt och nostalgiskt berörande.


TERMINATOR: DARK FATE

Action

USA. 

Av: Tim Miller. 

Med: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Gabriel Luna. 

Längd: 2:10. 

Från: 15 år.Så bra är skådespelarna

Linda Hamilton

Efter att Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger och Liam Neeson fått chansen att beröra oss som skröpligt starka acctiongubbar i typ hundratals filmer, så kommer här äntligen en actiontant! Hamilton, 63, ger mig hopp om att vi i framtiden kommer att kunna se ett särskilt skimmer även runt kvinnors fårade ansikten och grå tinningar.


Mackenzie Davis

Spelar här praktiskt taget motsvarigheten till Kyle Reese i den första filmen. Mackenzie tar med sig sin pojkaktiga och kompromisslösa attityd från rollen som anarkistiskt programmerargeni i tv-serien ”Halt and catch fire” och adderar extra muskler till ytan. Perfekt som stenhård hjältinna!


Arnold Schwarzenegger

Bidrar med underbar metahumor i egenskap av en högst medveten parodi på sig själv. Tycker att hans uppdaterade funktion fungerar utmärkt, även om den också innebär att han placeras lite i periferin.

Så ser ”Terminator”-skådespelaren ut i dag

Så ser "Terminator"-skådespelaren ut idagVisa beskrivning