"Rock of Ages"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dialogen i "Rock of ages", där Malin Åkerman spelar musikjournalisten som faller för hårdrocksstjärnan Stacee Jaxx (Tom Cruise) innehåller vissa godbitar. Men filmen tar inte riktigt ut svängarna och huvudpersonerna är för tillrättalagda.
Foto: FOX

KOMEDI
Land: USA.
Av: Adam Shankman.
Med: Julianne Hough, Diego Boneta, Tom Cruise, Malin Åkerman, ALec Baldwin, Catherine Zeta-Jones, Russell Brand.
Längd: 2.03.

Musikalfilm är ingen lätt uppgift att ta sig an. Många älskade "Mamma mia", jag tyckte den var okej. Däremot föll jag pladask för "Moulin Rouge" med sin häftiga musik, snygga scenografi, briljanta skådespeleri och underbara historia. Rock of Ages vill mycket men tappar styrfart i brist på intressant huvudintrig.
Filmen handlar om Oklahoma-­tjejen Sherrie som 1987 landar i Los Angeles med sångdrömmar, men i stället får jobb som servitris på legendariska The Bourbon. Där möter hon Drew och ljuv musik uppstår - bokstavligen. Snart blir det dock komplikationer då megastjärnan Stacee Jaxx laddar för spelning på klubben och både kärleken och hårdrocksetablissemanget kommer i gungning. Och alldeles runt knuten föds pojkbanden som också vill vara med.
Problemet med Adam Shankmans film är att han inte vågat ta ut svängarna ordentligt - huvudpersonerna är för tillrättalagda och som hämtade ur Highschool musical-stallet. Och även om både scenografin och kläderna är påkostade så blir det mer konstlat än äkta. Möjligen är det en svaghet i genren som sådan, men kombinerad med dånande hårdrock bryts illusionen.


Manuset bygger på en originalhistoria för scenen och dialogen innehåller vissa godbitar undantagen den mellan huvudpersonerna som haltar brutalt. Man har också hyfsat smärtfritt lyckats väva in den ena listettan efter den andra, men filmversionen spretar betänkligt trots att den befolkas av en tungviktsensemble.


Räddningen och största behållningen är Tom Cruises Stacee Jaxxs - en variant av Axl Rose i lyxförpackning med bar bringa, cowboyhatt och over size-päls, en törstig stjärna i dalande omringad av halvnakna brudar, en slemmig manager och en apa. Enda "felet" med Cruise är att han är muskulös - hårdrockare brukar inte vara biffiga direkt...
Även Alec Baldwins trötte klubbägare är sevärd och REO Speedwagon-duetten han framför med Russell Brand är kul.
För den som var med när det begav sig 1987 är det här en påse gott och blandat att njuta en smula av - en hårdrockshistoria i lightversion kryddad med en Tom Cruise i högform.

Så bra är skådisarna

Foto: Pgpg68/ 2012 Ramey Photo 310-828   Foto: Pgpg68/ 2012 Ramey Photo 310-828


Catherine Zeta-Jones

Inte en rynka i ansiktet gör Zeta-Jones rabiata hårdrocksmotståndare extra läskig och hennes pipa gör ingen besviken.


  Foto:  
Tom Cruise

Har genom hela sin karriär övertygat i alla möjliga och omöjliga roller. Älskar Cruise i Magnolia och har haft stor behållning av de flesta MI-filmer. Här gör han stor underhållning av sin hårdrocksstjärna och visar prov på sångtalang.


Foto: David James   Foto: David James

Malin Åkerman

Musikjournalist från Rolling Stone som trots ståndaktighet faller för Jaxx och vice versa. Klarar sig finfint bland Hollywoods högdjur.


   

Alec Baldwin

Bedagad klubbägare med öltung kropp och trött blick.


Foto: Jim Smeal / Beimages   Foto: Jim Smeal / Beimages

Russel Brand

Spelar osannolik karaktär som vanligt, men är oftast rolig.


Julianne Hough

Ointressant med sångtalang.


Foto: Lia Toby Freelance Foto: Lia Toby Freelance

Diego Boneta

Ointressant med sångtalang.