Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robocop

Foto: Columbia Pictures/Lmk

Action

USA.

Av: José Padhila.

Med: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Michael Keaton, Samuel L. Jackson, Abbie Cornish.

Längd: 1.58.

Från: 15 år.

En ny "Robocop" hade kunnat bli lika rafflande som Plåt-Niklas på steroider.

Att till punkt och pricka återskapa Verhoevens kultklassiker från 1987 är så klart både omöjligt och onödigt. Dessutom: Vad ska man egentligen ta sig till med en karaktär som man större delen av tiden bara kan skymta munnen på? För ett tag tänkte jag att det var synd och skam på snygga Kinnaman, och att han lika gärna hade kunnat bli rollsatt som R2D2 i kommande "Star wars".

Inte nu längre.

För "Robocop" är, förvånansvärt nog, en bra film. Ibland riktigt bra.

Givetvis saknar den originalets kitschfaktor – de vackert roströda fabriksmiljöerna, yuppiesarna, ultravåldet, toplessfeminismen och allra mest Robocops kvinnliga kollega (då spelad av Nancy Allen).

Men det är en smart film.


Den inledande scenen där företaget Omnicorps robotar och drönare bevakar de "tacksamma" invånarna i Teheran blir en underhållande satir över USA:s militära närvaro ute i världen. Själva är filmens Detroit-bor livrädda för att bli övervakade av robotar utan samveten, och de är där "Robocop" kommer in i bilden. En robot, men med känslor.

Försökskanin i experimentet blir polisen Alex Murphy (Kinnaman) som nyligen sprängts till oigenkännlighet i tjänsten. Man kan säga att det som finns kvar av honom ser ut lite som en thanksgiving-kalkon med ett välskulpterat ansikte på.

Scenerna där man får se förvandlingen från människa till maskin tillhör filmens bästa. "Robocop" fungerar på många sätt bättre som filosofisk science fiction-film än actionrulle. Skottlossningarna är mindre inspirerande, med undantag något undantag där kulorna får skapa stroboskopeffekter mot tung rockmusik.


Men det är dramat i filmen som griper tag. Säkert för att skådespelarna är ovanligt begåvade för genren. Gary Oldman är fantastisk som läkare i konflikt med sina värderingar, och för Joel Kinnaman borde det här bara vara början på en lång och storartad karriär.

Så bra är skådespelarna

Joel Kinnaman

De inledande scenerna där han fortfarande är vanlig polis är lite oväntat bleka. Men i rollen som Robocop tar sig Kinnaman rejält. Jobbar hårt med mimiken och ansiktet för att bli en gråtande robot man kan ta på allvar. Övertygar och sticker ut bland andra mer fyrkantiga actionhjältar.


Gary Oldman

Spelar läkaren som egentligen vigt sitt liv åt att tillverka de mest fantastiska proteser, men som dras in i det smutsiga spelet i den militära robotindustrin. En till synes enkel roll, men Oldman utnyttjar den till max och spelar på ett finstämt skådespelarregister.


Michael K Williams

Känd bland annat som Omar i "The Wire", och visst har han fått med den hårda förortskänslan även till den här filmen. Men mycket mer än en attityd blir det inte, och det är synd att Murphys från början kvinnliga kollega i uppdateringen görs av en man.


Abbie Cornish

I originalet var Murphys fru inte mer än ett minne. Här är hon en riktig karaktär, trovärdigt spelad av Cornish. Ett inslag av värme i den högteknologiska kylan.