Recension - "Hannah Arendt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Barbara Sukowa som Hannah Arendt.
Foto: Heimatfilm

Drama

Hannah Arendt

Tyskland. Av Margarethe von Trotta. Med Barbara Sukowa, Axel Milberg, Janet McTeer. Längd: 1.53. Från: 15 år.

Hannah Arendt följde rättegången mot Adolf Eichmann i Jerusalem 1961 och upptäckte "ondskans banalitet". Monstret som gjort Förintelsen praktiskt genomförbar visade sig bara vara en nitisk byråkrat, så inställd på att verkställa sitt uppdrag att han förlorat förmågan att tänka själv.

I långa artiklar i tidskriften The New Yorker analyserade hon sina intryck och vännerna i den judiska bildningsaristokratin i USA tyckte sig se en massmördare försvaras. De vände sig från henne i avsky och förtvivlan.

Hanna Arendt var i ungdomen elev till tyske filosofen Heidegger, en tid även hans älskarinna. Hon flydde undan nazisterna - först till Frankrike och så småningom till USA, där hon skrev och föreläste.

Barbara Sukowa i rollen ger det rationella tänkandet ett allvarligt och alldagligt ansikte. Hon kedjeröker och kämpar med skrivkramp - men när hon tänkt färdigt och skrivit klart låter hon sig inte rubbas.

Margarethe von Trotta fångar den intellektuella miljön - släpper in debatten, lyssnar av argumenten.

För mer än 30 år sedan gjorde hon flera övertygande porträtt av tyska kvinnor från det turbulenta 1900-talet. "Hanna Arendt" har en självklar plats i den raden.