Rango

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

ANIMERAD ACTION

USA. Av Gore Verbinski. Med Johnny Depp, Isla Fisher, Abigail Breslin, Ned Beatty, Alfred Molina, Bill Nighy.

Filmer som har viss karaktär men inte lämnar något större avtryck är svåra att ge betyg. Jag är ingen fan av ”Pirates of the Caribbean” eller Jack Sparrow, men regissören Verbinski och Depps nya samarbete – en västernanimation, är annorlunda. Oväntat är också att den inte är i 3D – vilket är självklart idag. 


Ugglor sjunger genom hela filmen att hjälten, en kameleont i Hawaii-skjorta kommer att dö. Han kastas ut i öknen och jagas av en örn, tills han får skjuts av en snygg ödla till närmsta by. Där lurar han till sig sheriff-jobbet, men blir avslöjad och hamnar i en identitetskris. Fast han är kameleont har han svårt att ”smälta in”, vilket är det stående skämtet. Frågeställningen ”vem är jag?” kommer upp och han vandrar i öknen för att finna sig själv. 


Existenstemat är ganska ytligt och handlingen tunn, men den bisarra humorn och lyckade flirten med västerngenren – gör den sevärd. Den fallfärdiga saloonen, spagettivästern-musiken och framför allt karaktärerna – de skevt designade fula djuren, utgör en knasig kontrast till Pixar-filmerna. 

Frågan är bara om den passar för mindre barn, då den rör sig med uttryck som ”paradigmskifte” och att ond bråd död alltid finns runt hörnet.