Foto: Frank Masi
 Foto: Frank Masi

”Rampage” – så fånig att den nästan blir bra

Publicerad

Okej. Det är en genmuterad varg. Som är jättestor. Typ som ett flervåningshus. Den kan flyga också, och så äter den helikoptrar som vore de flugor, och klättrar på skyskrapor. Den har också två kompisar i en lika gigantisk albinoapa (Georgie) och ett slags krokodildinosaurie.

Men det är lugnt! Dwayne Johnson fixar biffen. Killen hela dan, som bara grymtar lite när han blir skjuten i magen eller drar kompisarna ur ett kraschande flygplan. Han behöver liksom bara göra tummen upp och se stor ut, och så löser sig allt.

Ni som brukar ha problem med det otroliga i actionfilmer, var god inta behörigt säkerhetsavstånd, för detta får allt från ”The fast and the furious” till ”King kong” att framstå som ren diskbänksrealism. ”Rampage” (baserad på datapspelen) är så urfånig att den nästan blir bra.

 

RAMPAGE – BIG MEETS BIGGER

Action

RAMPAGE – BIG MEETS BIGGER

USA. Av Brad Peyton. Med Dwayne Johnson, Jeffrey Dean Morgan, Naomie Harris, Malin Åkerman. Längd: 1:47. Från: 11 år.

LÄS MER: Malin Åkerman återvänder till Sverige – för karriären 

 

Det börjar med en muterad jätteråtta på ett labb i omloppsbana, där de avgörande biologiska proverna skjuts ut i rymden bara för att råka landa mitt i Everglades nationalpark där Dwayne Johnson händelsevis råkar jobba som primatolog (typ som Jane Goodall, fast tre gånger så tung). Snart börjar hans rara lille (nåja) gorilla växa okontrollerat, och de spår av intelligens apan förvärvat i form av ”fuck you”-tecken och tonårspranks byts mot rå aggressivitet.

Djuren är på drift, rakt mot stan, eftersom ägaren av gentekniken, den Cruella de Vil-onda Claire Wyden (Malin Åkerman), lockar på dem med hjälp av en radiosignal. Militären sätts in, skyskraporna brinner, och människorna blir monstermat.

Tänk serietidning, snarare än cgi-maxad spelfilm. ”Rampage” är helt enkel en typsik b-film, dopad till mastodontfomat. När allt är som mest överdrivet, blir det också som mest underhållande. Därför hade jag önskat att filmen vågat löpa linan ut bort från det ängsligt påkostade, och med glimten i ögat bollat mer med sin inneboende uselhet. Kryddat med vassare repliker, kanske lekt lite mer med nostalgiska arkadspelsreferenser, och helt släppt alla anspråk på seriositet. Som det är nu känns filmen så ambivalent att jag knappt vet om scenen med en gullig hund mitt i förödelsen, är på allvar eller bara djupaste ironi. 

 

 

Så bra är skådespelarna:

Dwayne Johnson

Om jag fick återfödas som någon annan, så skulle det vara ”The Rock”. Han får liksom, lite likt ett barn, bara gå omkring och vara. Han ler, drar ett simpelt skämt, och njuter av sin egen storlek, och det räcker så obegripligt långt.

 

Naomie Harris

Moneypenny i ”Bond”-filmerna spelar här den smarta forskaren som utvecklat gentekniken, och gör det på stabil rutin.

 

Malin Åkerman

I kategorin makabra dödsscener med skurkar spelade av svenskar innehar Åkerman numera ett slags särställning. Hon måste ha haft så vansinnigt kul bara när hon läste manus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag