Rabbit hole

Publicerad
BIO DRAMA
Av: John Cameron Mitchell.
Land: USA
Längd: 1.31
Ålder: 7 år
Distributör: Noble Entertainment
Sverigepremiär: 8 april
Huvudpersonen syns inte. Han hette Danny och var fyra år när han för åtta månader sedan blev påkörd och dödad av en bil.
 Mamma Becca och pappa Howie försöker gå vidare med livet, men vet inte hur de ska bära sig åt. Howie jobbar och spelar squash med sin kompis, men i hans mobiltelefon lever sonen fortfarande. Becca går hemma, påtar i trädgården. Hon duckar för dem som försöker vara omtänksamma, och retar sig på dem som dragit sig undan – en okänd mamma i snabbköpet klipper hon till.
Att slarviga lillasyster plötsligt väntar barn är en plåga och att mamma hela tiden påpekar att hon vet hur det känns eftersom hon själv också förlorade en son för många år sedan irriterar något grymt.
Krisgruppen hoppar hon genast av – för mycket gudssnack – men hos den plågade pojke som körde olycksbilen finner hon en bräcklig gemenskap.
Hur ska de komma vidare? Går det att komma vidare? Ska de slänga sakerna? Sälja huset? Har de någon möjlig framtid tillsammans?
John Cameron Mitchell har gjort två filmer tidigare, "Hedwig and the angry inch" och "Shortbus", känsliga men spektakulära relationsdramer där ytan ibland skymde djupen. Här låter han berättelsen sjunka rakt in. Han gör det med en lyhördhet man knappt trodde att han var mäktig. Lugnt och säkert för han sina personer genom vilsna vardagar som förlorat all vanlighet – det blir lätt bråk, men ibland till och med roligt.
Han har förstås god hjälp av skådespelare och manus. Framför allt de taggiga dialogerna mellan Becca och hennes mamma är mästerliga.
Sorgen försvinner aldrig men förändras med tiden, säger mamma. Den blir som en sten i fickan. 
Ibland kan man glömma den. Men råkar man stoppa ner handen, så ligger den alltid där.

Så bra är skådespelarna

 Nicole Kidman

 Få kan som hon ge liv och trovärdighet åt komplicerade karaktärer i svåra livssituationer. Becca är en riktig Nicole Kidman-roll och att hon blev Oscarnominerad är inte överraskande – kanske inte heller att hon till slut inte fick priset.

 Aaron Eckhart

Gör förmodligen sin bästa insats någonsin – även om Howie aldrig kommer lika nära som Becca. Han känner ansvaret att hålla ihop och kan inte tillåta sin stela manlighet att krackelera alltför brutalt.

 Dianne Wiest

• En liten men makalös insats av en av Hollywoods orättvist glömda skådespelerskor. Beccas mamma har många av de tunga replikerna och hon tar vara på minsta stavelse. Borde ha varit Oscarnominerad, minst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag