R

Publicerad
Uppdaterad
DRAMA
R
Danmark. Av Tobias Lindholm, Michael Noer. Med Pilou Asbæck, Dulfi Al-Jabouri, Roland Møller.

R står för Rune, kanske också för Rashid. Båda är nykomlingar i ett fängelse med klassiska galler och tuff stil. Vad de gjort spelar inte längre någon roll, på var sitt håll inser de att allt handlar om att överleva.
”R” är en dansk fängelsehistoria nära släkt med franska ”En profet”. Fast här finns ingen profet som framgångsrikt anpassar sig till de stenhårda fängelsekraven och utnyttjar dem för sin egen välgång, bara en enkel pojke som gör sitt bästa för att vända en svår situation till sin fördel – Rune. För att lyckas krävs begåvning, hårdhet – och en hel del tur.
Inne i fängelset styr de etablerade gängen. De som härskar över den interna narkotikahandeln har för tillfället makten. När Rune finner en smuggelväg får han status och förmåner. Men upphöjelsen är villkorlig och nya vänner inte att lita på.
Den danska fängelsevärlden verkar knappast bättre än den franska och ”R” är bitvis grymt blodig. Intrigen är enklare än i ”En profet” och har inga långtgående ambitioner att spegla samhället utanför murarna. Men de unga regissörerna har bra grepp om miljön och ger tung trovärdighet åt Runes öde.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag