Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prometheus

Noomi Rapace i filmen "Prometheus", här med Logan Marshall-Green och Michael Fassbender.
Foto: Stella pictures

SCIENCE FICTION/RYSARE

USA.

Av Ridley Scott.

Med Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron.

Längd: 2.05 (15).

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Logan Marshall-Green

Elizabeth Shaws kollega och älskare - och Noomi Rapace mot­spelare - ska vara filmens lättsamma personlighet. Men det här är ingen historia för glada skämtare. Det kan han inte göra något åt.


Noomi Rapace

Det slutgiltiga internationella genombrottet. Hennes Elizabeth Shaw är en ödmjukare och mer mångbottnad personlighet än Sigourney Weavers kapten Ripley någonsin varit. En tacksam roll - från öm kärlek till plågsam action - väl omhändertagen.


Charlize Theron
 
Hon har makten ombord på rymdskeppet "Prometheus" - och får mest se vacker och nervös ut. Och det gör hon förstås bra.


Michael Fassbender

En stelt vänlig robot som tar hand allt och alla, men som har en egen agenda. Han imponerar alltmer ju längre filmen pågår. En otacksam roll - väl omhändertagen.

Det intravenösa monstret är tillbaka, fullt av dödlig livskraft. För 33 år sedan skrämde det slag på biopubliken i "Alien" - och gjorde Ridley Scott berömd.
Nu har han - och monstret - återvänt till den ogästvänliga rymdmiljön och skapat vårens mest omtalade film. Det har antytts att "Prometheus" är ett förspel till "Alien", men visar sig snarare vara en parallell historia, där besjälade vetenskapsmän söker efter människans ursprung och finner mer än de förmår ­hantera.


Historien är överjordisk med avstamp i den grekiska mytologi där Prometheus skapade människorna av lera men sedan ställde till det för sig när han ville hjälpa sin skapelse genom att stjäla elden från gudarna. Som straff blev han fjättrad vid en klippa.
Scott väcker liv i klipporna med magnifika bilder och ruggiga effekter. Även om vi är betydligt tåligare nu än när "Alien" chockade 1979, så har somliga scener hyggligt hög äckel­faktor.


Allt utgår från den troende vetenskapskvinnan Elizabeth Shaws, Noomi Rapace, jakt på människosläktets frö. När hon och hennes klåfingriga medarbetare petar i skapelsens mysterier väcker de okontrollerbara krafter. Snart poppar slemmiga saker upp och våldtar allt och alla i sin väg.

Vid det laget för­vandlas den metafysiska historien till rysar­action.
Motsättningen mellan tro och vetande - som Elizabeth Shaw försöker upphäva - skulle kunna ge tyngd åt intrigen, men manuset svävar på målet. Nu övergår småningom svårfångad flummighet i allt tydligare ruggigheter - i en scen gör till exempel Noomi Rapace kejsarsnitt på sig själv.


I stället vilar allt på Ridley Scotts förmåga att med häftiga bilder bygga upp stämning och spänning - och den är betydande.

Med datorers hjälp har det ­blivit en sevärd Ridley Scott-film - imponerande men inte ­enastående, storslagen men långt ifrån epokgörande.

Alien-sagan

Alien - Den åttonde passageraren (1979)
Regisserades av Ridley Scott med Sigourney Weaver i huvudrollen som befälhavaren Ellen Ripley. Filmen blev startskottet för både regissörens och Weavers framgångsrika karriärer. Ett fraktskepp med malm ska återvända till jorden men får problem med aliens på vägen.


Aliens - Återkomsten (1986)
Uppföljaren regisserades av James Cameron, som är känd för "Titanic" och "Avatar". Handlingen kretsar kring Ellen Ripley som är ende överlevande efter första filmen.


Alien 3 (1993)
Återigen med Sigourney Weaver i huvudrollen. Men nu är det en annan känd regissör, David Fincher, "Fight Club", och den amerikanska versionen av "Millennium". Ripley är återigen ensam överlevare på en räddningskapsel - med en alien ombord.


Alien - återuppstår (1997)
Regissören Jean-Pierre Jeunet, mest känd för "Amelie från Montmartre". Utspelar sig 200 år efter Ellen Ripleys död, men nu har hon, Sigourney Weaver, klonats och återupplivats som en stark hybrid av människa och alien.


Prometheus (2012)
Biopremiär i dag i Europa utspelar sig tiden före de andra filmerna. Den här gången är den i 3D och återigen med kreatören Ridley Scott.