Prince of Persia - The Sands of Time

Publicerad
Uppdaterad
Regi: Mike Newell.
Medverkande: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley.
Åldersgräns: 11 år.
Längd: 1.56.
Land: USA.
Sverigepremiär: 19 maj
I "Prince of Persia", visar inte bara regissören Mike Newell (Fyra bröllop och en begravning) upp oanade förmågor som dataspels-filmare, smått egensinniga Jake Gyllenhaal är klippt och skuren som hjälte i en äventyrsfilm. Han är en ståtlig prins som gör akrobatiska "Hong Kong"-actionscener.

Det är inte häpnadsväckande, men den sagolika persiska miljön och det hänförande orientaliska musiktemat kombinerat med dataspelsgrafiska miljöer och uppstannade rörelser, ger ett spännande och exotiskt flöde.
Det blir heller aldrig nördigt - sagan och inte effekterna, är alltid i centrum. Och sagan bjuder på allt ifrån strutsrace till sandstormar.

Gyllenhaal är en föräldralös pojke i Persiens slum som blir räddad undan döden av konungen. Senare adopteras han som Prins. "Han är kung i sinnet", tycker kungen, efter att ha sett hans mod. Därför skickas han och hans tre bröder för att kriga i landet Azad, där de ska lägga beslag på deras massdestruktiva vapen.
En magisk dolk däremot verkar dra till sig ett oändligt antal uppretade figurer och senare även prins Gyllenhaal och en uppkäftig prinsessa.
Som ni hör, man slipper metodiskt bocka av förutsägbarheter.

I HUVUDROLLERNA:


JAKE GYLLENHAAL

Otippad som ren fighter och överraskande bra. Hans pojkmanliga indiekänsla har utecklats och mognat: Han har blivit en skicklig skådis. Här är han smidig och vältränad och gör övertygande actionscener. Hans pojklika uppsyn ger karaktären substans.

GEMMA ARTERTON

Henne är det mycket fart och djävlar anamma i, förutom att hon är otroligt vacker och hennes ögon gnistrar som svarta juveler. Skumt att tänka på att hon föddes med sex fingrar. Rösten däremot, är enerverande och den brittiska accenten, hemskt irriterande.

BEN KINGSLEY

Kingsley växlar snyggt mellan värdig undersåte som konungens bror och maktlysten man, som bara han kan. I sällskap med den intressant utvalda ensembeln blir det mer än de vanliga Kingsley-manéren. Dessutom förstärker miljön det sagolika hos honom .

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag