"Pride"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
De brittiska skådespelarna briljerar i "Pride", skriver Maria Brander.

Dramakomedi.

Storbritannien. Av Matthew Warchus. Med Bill Nighy, Dominic West, Imelda Staunton, Ben Schnetzer. Längd: 1:55 Från: 7 år.

”There is power in a union”, sjöng Billy Bragg på åttiotalet. Och den här filmen, baserad på en verklig historia, bevisar hur rätt han hade.

Det är 1984. Thatcher regerar, och aidsskräcken sprider sig. Men på Londons gator finns en kämparglöd. Man sluter inte bara upp för en Pride-parad, utan bestämmer sig för att vidga kampen för rättvisa genom att stödja de strejkande gruvarbetarna i Wales. ”Lesbians and Gays Support the Miners” heter frivilligorganisationen, och tillsammans ger man sig ut också för att rasera den mur av fördomar som löper mellan landsbygdens arbetarklass och Londons hippa gaykretsar.

Det normala hade varit att berätta det här som ett drama, men i stället har det blivit en komedi med musikalkänsla. Tonen känns igen från ”Allt eller inget”, men här finns också en färgstark revoltanda som minner av ”Hair”, fast med soundtracket utbytt mot The Smiths, Soft Cell och just Billy Bragg. 

De brittiska skådespelarna briljerar, från Bill Nighy till Dominic West i osannolikt ful frisyr. Och ut från biografen kommer man med ett nytt hopp om mänskligheten. Gick det att förenas över ”omöjliga” gränser på 80-talet måste det gå att göra igen.