Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poetisk kärlekstragedi som berör – tvingas isär före förlossningen

Foto: ©2018 Annapurna Releasing, LLC. All Rights Reser

Barry Jenkins stora revansch efter Oscarsfiaskot. 

För två år sen uppstod förvirring på Oscarsgalan, när priset för bästa film under något ögonblick landade hos musikalen ”La la land”. Misstaget korrigerades. Men det historiska fiaskot var ändå ett faktum. Statyetten skulle ju gå till ”Moonlight” av Barry Jenkins. 

Nu är regissören tillbaka med ett trefaldigt Oscarsnominerat drama, som även denna gång kretsar kring de orättvisa livsvillkoren för svarta i USA. ”If Beale street could talk” bygger på boken av författaren och medborgarrättsaktivisten James Baldwin, och utspelar sig i sjuttiotalets Harlem. 

Här lever Tish, 19, (KiKi Layne) och Fonny, 22, (Stephan James) som väntar sitt första barn tillsammans. De älskar varandra ända ned till själens botten. En kärlek som i sin ödesmättade innerlighet gör dem till Romeo och Julia, men i sin utelämnade oskuldsfullhet även till Maria och Josef. Var ska Tish föda när Fonnys sätts i fängelse, anklagad för ett brott han inte begått?

Romantiken i ”Beale street” letar sig stillsamt fram, och landar ofta i kärleksparets perfekt utmejslade ansiktsdrag – nästan som en meditation över förälskelse. Det är en liten paradisbubbla som ibland får mörkare kanter när svartvita arkivbilder bryter genom skimret.

Här finns en värdighet, en sorg och en frustration över maktlösheten i en värld där allting hänger på den vita mannens nyckfullhet. Det är omsorgsfullt välspelat, men kanske allra mest poetiskt.

 

IF BEALE STREET COULD TALK

Drama

USA. 

Av Barry Jenkins. 

Med KiKi Layne, Regina King, Stephan James, Colman Domingo. 

Längd: 1:59. 

Från: 11 år.