Kemin mellan Johnny Depp och Penélope Cruz räddar den nya "Pirates of the caribbean"-filmen.
Kemin mellan Johnny Depp och Penélope Cruz räddar den nya "Pirates of the caribbean"-filmen.

Pirates of the caribbean: I främmande farvatten

Publicerad
Uppdaterad
ÄVENTYR
Av: Rob Marshall
Land: USA
Längd: 2.19
Ålder: 11 år
Distributör: Walt Disney Pictures
Sverigepremiär: 18 maj

Den fjärde filmen i sviten om karibiens kungar bygger på sciencefiction-författaren Tim Powers roman "On stranger tides", som lite snitsigt gjorts om för att passa in i Jack Sparrows universum.
Borta är tack och lov träbockarna Keira Knightley och Orlando Bloom, vilket ger mer spelrum för den riktige stjärnan - den älskvärde kaptenen. Ju mer Johnny Depp i en film desto bättre anser jag, och frågan är om inte just den här queere slackerpiraten är den översminkade figur han gör allra bäst, på sitt charmigt överspelade vis?
Att dessutom para ihop honom med Penélope Cruz är ett genidrag. Hon är den perfekta matchningen och visar sig vara både dottern till den fruktade sjörövaren Svartskägg och en del av kapten Sparrows förflutna. Dessutom är hon kapabel att slåss som en hel karl och samtidigt se obeskrivligt het ut i piratkostym.

Tillsammans ger de sig av för att leta efter den mytomspunna ungdomens källa, med gamle Barbossa och ett gäng spanjorer i hälarna.
Det finns flera nya välgörande karaktärer och mycket härlig sjörövarkitsch ner på detaljnivå, in i minsta ruttna tand och otvättade hårbotten.
Däremot saknar fyran det tempo och strömlinjeformade schvung som klassiska Jerry Bruckheimer-rullar brukar ha.

Det är någonting tungrott över historien, som stundtals driver för vinden med lite för många stickspår (till exempel dyker det upp zombiesjörövare, bara så där, hyfsat okommenterat) tills man nästan tappar tråden. Men tack vare Penélope Cruz och Johnny Depps kemi och ett gäng läskiga sjöjungfrur - med mycket lite gemensamt med den väna Ariel - sätts kursen för ett helt ok matiné-äventyr.
Knyts då alla trådar ihop? Eller kan det bli fråga om fler uppföljare med Jack Sparrow och gänget?
Ay ay, kapten - sex är ju det nya tre, så två filmer till i serien blir det garanterat.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


JOHNNY DEPP

Depp verkar ha en förkärlek för roller där han får toka till sig. Han ser ut att ha riktigt kul när han gör sin Sparrow-show. Det smittar av sig.

PENELOPE CRUZ


Det är helt omöjligt att bry sig om de gamla gubbsjörövarna när Cruz dyker upp. Hennes roll är tyvärr lite snöpt.

GEOFFREY RUSH

Barbossa har blivit med träben och hämnd-begär. Men hans story berättas mer än visas, så trots att Rush är bra så blir hans öde mer skumma.

IAN MCSHANE

Ian har en välgörande inverkan, hans pondus slår till när Svartskägg gör entré. Hade inte varit fel att fokusera mer på honom.

KEITH RICHARDS


Rolling Stones-räven spelar ju Sparrows pappa och dyker hastigt och små-lustigt upp och bjuder på sig själv och sina rynkor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag