Foto: Null / (C) 2016 DISNEY ENTERPRISES INC. ALL RIGHTS RESER
 Foto: Null / (C) 2016 DISNEY ENTERPRISES INC. ALL RIGHTS RESER

"Peter och Draken" – en finstämd remake

Publicerad

Disneys originalfilm från slutet av sjuttiotalet var en glad musikal med en tecknad drake, och en kavat anda besläktad med "Annie" från ungefär samma epok. Detta är något helt annat. Stillsammare och ståtligare.

Inte mycket mer än grundstoryn om en föräldralös pojke som får hjälp av en god drake är bevarad. Men det är å andra sidan en saga med tidlösa dimensioner.

Den 4-årige Peter åker bil genom skogen med sina föräldrar, när de träffas av ett rådjur. Bilen voltar. Bara Peter överlever. Men när allt är som mörkast lösgör sig en mossgrön drake ur skogsdjupen, och kliver i väg med pojken i sina tassar.

 

LÄS MER: Full poäng till Kubo och de två strängarna

 

Sagoskimrande i Peter och Draken

Sex år senare är de en lekfull duo. Draken är lika delar förälder och kompis, medan pojken blivit något av en förvildad Mowgli. Harmoni råder, tills den dag deras väg korsas av en grupp skogsavverkare.

Så särskilt otäckt blir det inte. Filmen är tydligt riktad till barn i lågstadieåldern, och bär som sådan på något ovanligt sagoskimrande och barnsligt oskuldsfullt.

Tempot är nedskruvat poetiskt, man nästan hör skogen andas i ett vagt förflutet som mest liknar det trivsamt analoga sjuttiotalet. Känslan är Spielbergskt innerlig med ett stänk av indie, handklapp och Leonard Cohen.

 

LÄS MER: Så bra är "Husdjurens hemliga liv"

 

Men finast är draken som liksom Falcor i "Den oändliga historien" påminner mest om en långtradarstor hund. En gång trodde jag att en sån skulle komma och rädda mig. Någonstans har jag inte förlorat hoppet.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag