Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Peter och Draken" – en finstämd remake

Foto: Null / (C) 2016 DISNEY ENTERPRISES INC. ALL RIGHTS RESER

Disneys originalfilm från slutet av sjuttiotalet var en glad musikal med en tecknad drake, och en kavat anda besläktad med "Annie" från ungefär samma epok. Detta är något helt annat. Stillsammare och ståtligare.

Inte mycket mer än grundstoryn om en föräldralös pojke som får hjälp av en god drake är bevarad. Men det är å andra sidan en saga med tidlösa dimensioner.

Äventyr

USA. Av David Lowery. Med Bryce Dallas Howard, Karl Urban, Wes Bentley, Robert Redford. Längd: 1:43. Från: 7 år.

Den 4-årige Peter åker bil genom skogen med sina föräldrar, när de träffas av ett rådjur. Bilen voltar. Bara Peter överlever. Men när allt är som mörkast lösgör sig en mossgrön drake ur skogsdjupen, och kliver i väg med pojken i sina tassar.


LÄS MER: Full poäng till Kubo och de två strängarna


Sagoskimrande i Peter och Draken

Sex år senare är de en lekfull duo. Draken är lika delar förälder och kompis, medan pojken blivit något av en förvildad Mowgli. Harmoni råder, tills den dag deras väg korsas av en grupp skogsavverkare.

Så särskilt otäckt blir det inte. Filmen är tydligt riktad till barn i lågstadieåldern, och bär som sådan på något ovanligt sagoskimrande och barnsligt oskuldsfullt.

Tempot är nedskruvat poetiskt, man nästan hör skogen andas i ett vagt förflutet som mest liknar det trivsamt analoga sjuttiotalet. Känslan är Spielbergskt innerlig med ett stänk av indie, handklapp och Leonard Cohen.


LÄS MER: Så bra är "Husdjurens hemliga liv"


Men finast är draken som liksom Falcor i "Den oändliga historien" påminner mest om en långtradarstor hund. En gång trodde jag att en sån skulle komma och rädda mig. Någonstans har jag inte förlorat hoppet.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.