Paul

Publicerad
Uppdaterad
KOMEDI
Regi: Greg Motola.
Land: USA/England.
Längd: 1.43.
Ålder: 11 år.
Distributör: UIP.
Sverigepremiär: 22 juni.
Det våras för utomjordingarna. Förra veckan närkontakt – nåja – i "Super 8". Och nu ramlar en alien – Paul – in i två engelska ufo-nördars liv.
Engelsmännen är i USA för en pilgrimsfärd mellan kända nedslagsplatser och mytomspunna kontaktpunkter. Paul, som levt instängt och hemligt på en militärbas i sextio år, är på rymmen.

Han har tur, för de nya vännerna blir inte rädda – knappast ens överraskade. Tillsammans med en kidnappad ung kvinna drar de mot trakter där flygande tefat brukar landa. De jagas av dumma poliser – som är ute efter Paul – och en arg far – som är ute efter sin förlupna dotter. Så Paul måste, likt en gång ET, gömmas för nyfikna blickar.
Sällskapets samlade intelligens är inte himmelsk men humöret gott och humorn osofistikerad. Paul kör bil uselt men är annars ett rätt okomplicerat ressällskap.

Möjligen är det filmens
största problem. Paul har inte lånat bara sin röst av Set Rogen utan också en hel del av personligheten. Han är inte så utomjordiskt udda som rymdvarelser nog bör vara.
Nu blir resan mer lång än lustig. Först mot slutet när allt slirar in i Steven Spielbergs gamla spår – och rymdveteranen Sigourney Weaver förstärker truppen – lyfter historien, kanske inte likt ett rymdskepp men tillräckligt för att markkontakten ska släppa.
Men tänker du åka på ufo-safari under semestern är det här förstås din film hela vägen.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Simon Pegg

Tappert nördig, men han lyckas inte hitta den tonträff som gjorde zombiehumorn i "Shaun of the dead" till en succé.

Nick Frost

Rund, positiv och Peggs polare – i film som i verkligheten. Hans glada nuna är en tillgång men gör inte så att hela filmen ler.

Seth Rogen

Han har lånat ut betydligt mer än sin röst till datoranimerade Paul. Trots skillnaden i utseende blir det mer Rogen än rollen riktigt tål.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag