Tvillingbröderna Oskar och Gustav - trots olika längd. Foto: Dan Sköld
Tvillingbröderna Oskar och Gustav - trots olika längd. Foto: Dan Sköld

Pangpangbröder

Publicerad
Uppdaterad
DOKUMENTÄR
Sverige.
Av: Axel Danielson.
Med: Gustav Eriksson, Oskar Eriksson.
Två tvillingbröder på skånska Österlen.
Axel Danielson har följt sina systersöner från det de var nio till de fyllde 19 år och ställt samman materialet till "53 scener från en barndom".
200 timmar film har klippts ner till 80 minuter - ett mastodontjobb som skulle ta sex månader, men landade på två år.
Trots att de är tvillingar är Oskar kortvuxen (på fackspråk: anchondroplasia) och Gustav normalväxt.
Dessutom väljer de ständigt olika sätt att ta sig an tillvaron.

Det börjar rart med en väldigt ung Oskar som inte vill göra något dumt, så att han hamnar i fängelse. "Vi får se hur det går", avslutar han lillgammalt och lakoniskt.
Oskar åker på en och annan smäll samtidigt som brodern söker en annan riktning för sitt liv, en mjukare och närmare naturen. Erfarenheter samlas som formar individen och olika universum skapas.
Det finns ett sug i "Pangpangbröders" bilder som gör den nästan oupphörligen fascinerande. Dessutom har Danielson undvikit att bli sentimental och vågat lita på att tvillingarnas historia har en egen inbyggd dramatik.
Det finns en otäck sekvens här - det kan faktiskt vara höstens mest grymma biominuter - med en gris som slaktas (dödsryckningarna!). Utan att veta något om djurskydd och lantbruk tycker man att det stackars djuret borde ha avlivats på ett mindre barbariskt sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag