Familjefar. Olof Palme med sina söner. Foto: B-REEL
Familjefar. Olof Palme med sina söner. Foto: B-REEL

Palme

Publicerad

DOKUMENTÄR.

Sverige.

Av Kristina Lindström., Maud Nycander.

Längd: 1.49

Som liten rörde han sig i de finaste salongerna, pratade tyska med mamma och franska med barn­sköterskan. Sedan blev han ungdomens hopp, arbetarnas ledare och Palme med hela folket. 1986 mördades han på Sveavägen i Stockholm, en händelse ingen då levande någonsin kommer att glömma.

Där - på Sveavägen - börjar och slutar "Palme", som annars inte handlar om mordet utan berättar historien om vår ojämförligt mest kände politiker. Den är i de flesta stycken bekant sedan tidigare - få har som Olof Palme levt i offentlig­heten. Ändå gör helhetsgreppet och detalj­rike­domen den i många stycken ny. Vi möter den engagerade politikern och briljante talaren likaväl som maktmänniskan, som möjligen var skrupelfri.

 

Kristina Lindström och Maud Nycander har vaskat guld i tv:s innehållsrika arkiv. Nygjorda intervjuer kompletterar och i kronologisk ordning presenterar de Palmes ödesdrama, det som börjar i eufori under Tage Erlanders beskydd och slutar på Sveavägen. Deras porträtt är alls ingen valaffisch men de som älskade Palme kommer nog inte att bli besvikna - kanske inte heller de som avskydde honom. För mer än böcker förmår filmen direktförmedla floden av känslor, positiva som negativa.

 

Framför allt gör familjen Palmes medverkan skillnad. Lisbeth och sönerna syns på snuttar ur det privata filmarkivet och de intervjuas i dag. De säger egentligen inget uppseendeväckande - men bidrar just därför på ett avgörande vis till djupet av porträttet. Statsmannen, ideologen, den arrogante debattören eller briljante estradören, som annars framträder i mest varje bildruta, får drag av "vanlig" människa som vi - och kanske även han själv - ofta haft svårt att se.

"Vi såg pappa mest på mornarna, när han rusade förbi frukosten." "De första semesterdagarna sov han mycket på stranden, vi fick knuffa på honom så han inte skulle bränna sig."

"Nä, pappa var aldrig rädd - konstigt nog. Men jag var."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag