Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Pacific Rim – uprising” – så bra är filmen

Det är inte storleken som räknas, utan helt klart fantasin. 

För med uppföljaren av den lite otippade robotsuccén ”Pacific rim” svalnar min kärlek till de gigantiska jaeger-kämparna nästan helt. 

Ändå börjar det någorlunda lovande: Tio år efter segern över de enorma kaiju-monstren från Stilla havets botten handlar det mesta om att antingen festa eller kryssa sig fram på den svarta marknaden. I den här semi-postapokalyptiska världen möter vi Amara (Cailee Spaeny), tonårig skrottjuv (inte helt olik Rey i ”Star wars”) med en egenbyggd minijaeger, samt Jack Pentecoast (John Boyega), son till Idris Elbas martyr överste Stacker och som sådan hyfsat ovillig att gå i faderns fotspår. Men ödet vill naturligtvis annorlunda, och snart befinner sig både Amara och Jack på en pilotskola fylld av jätterobotar. 

 

PACIFIC RIM – UPRISING

Science fiction

PACIFIC RIM – UPRISING

USA. Av Steven S. DeKnight. Med John Boyega, Tian Jing, Scott Eastwood. Längd: 1:51. Från: 15 år.

 

 

Havssprickan är stängd, allt är dagen efter-trist, men något säger en att de där fjärrstyrda drönarna som ska ersätta de pilotmanövrerade jaegerjättarna inte är en helt och hållet bra idé. Särskilt inte med tanke på hur oförsiktiga försvaret är med den där utomjordiska hjärnsubstansen som blivit kvar sen den förra invasionen.

Katastrofen är snart ett faktum, och därifrån går allt i oinspirerat trampade spår. Den rebelliske Jack hoppar i pilotdräkten igen och neurokopplar sig mot en mer principfast vän från förr (Scott Eastwood som glädjande nog ärvt pappa Clints välskulpterade haka), och därifrån slåss robotar och monster så att de japanska skyskraporna ryker. 

Men att Guillermo del Toro övergett registolen genomsyrar tyvärr hela uttrycket. Borta är kärleken för mörker, monsternostalgi och organiskt äckel, som gjorde den förra filmen så lysande levande. Då kunde man via piloterna känna den gnisslande mekaniken i superrobotarna. Nu återstår endast glödrester i askan: Varelserna är fortfarande enorma nog att framkalla existentiell ångest och John Boyega får användning för sin Londonstreetcred från ”Attack the block”. Men annars är det här ungefär lika sexigt som en sönderanimerad ”Transformers”-film. Och att Idris Elba reducerats till ett sorgligt hologram hjälper förstås inte.

 

Så bra är skådespelarna:

John Boyega

”Star wars”-stjärnan bidrar med atmosfär och lekfullhet till en annars rätt andefattig film. Ett gatusmart spår han tyvärr inte får möjlighet att utveckla.

 

Cailee Spaeny

Det 19-åriga stjärnskottet utstrålar pubertal energi och envishet i sin första långfilm. Det är kul att se henne som kaxig pilot, men så många fler nyanser får vi inte chans att se.

 

Scott Eastwood

Om man sveper ett par glas vin, så ser 32-åringen precis ut som pappa Clintan. Och i hans rolltolkning finns åtminstone spår av den där hjälten med karismatiskt stenansikte.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!