Foto: STEPHEN VAUGHAN / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: STEPHEN VAUGHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: STEPHEN VAUGHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryan Gosling i "Blade Runner 2049" Foto: STEPHEN VAUGHAN / AP TT NYHETSBYRÅNRyan Gosling i "Blade Runner 2049" Foto: STEPHEN VAUGHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryan Gosling i "Blade Runner 2049" Foto: STEPHEN VAUGHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: WARNER BROS. PICTURES / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: WARNER BROS. PICTURES / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: WARNER BROS. PICTURES / AP TT NYHETSBYRÅN

Överväldigande, Blade Runner

Publicerad

Kom kom atombomb. För om undergången är så rasande vacker som i nya ”Blade runner” kan vi lika gärna dö en smula. Los Angeles 2049 badar ännu i skuggor och neon, regn kallt som stål och snö vit som aska. Tungt vilar smoggen över de skyskrapor som fortfarande strävar mot skyn.

Science Fiction

 

BLADE RUNNER 2049

USA. Av Denis Villeneuve. Med Ryan Gosling, Harrison Ford, Robin Wright, Jared Leto. Längd: 2:43. Från: 15 år.

Visst känns bilderna igen. Få dystopivisioner har ju påverkat filmkulturen så mycket som ”Blade runner”, men den här uppdateringen vilar aldrig i välproducerad nostalgi, utan expanderar till något mer. Bortom staden finns sandgula pyramider och fallna monument, ett berg av sopor och ett jordbruk för syntetiskt protein.

Regissören Villeneuve har tagit den hårdkokta känslan från ”Sicario” och den filosofiska realismen från ”Arrival” och rört ner dem i sin ”Blade runner”. 2049 är klimatkollapsen redan ett faktum och människorna stretar vidare, som slavar under sin egen överlevnadsinstinkt.

Knappast någon är fri i denna mörka dröm, men det är den nya generationen replikanter som utgör den förtryckta folkgruppen. K (Ryan Gosling) är en av dem. En blade runner som fått till uppgift att ”pensionera” det fåtal replikanter från den första generationen som fortfarande finns där ute. Uppdraget tar honom ut på landsbygden där ett oväntat fynd pekar ut riktningen mot den sen länge försvunne Deckard (Harrison Ford).

Vad hände egentligen med honom och Rachel? Levde de lyckliga i alla sina dagar? I 35 år har den frågan lämnats öppen, men här plockas den upp igen och svaret är laddat med oväntade vändningar.

Villeneuve tar livets stora trådar: Vad är mänskligt? Vad är verkligt? Vad är minnen och vad är drömmar? Och väver ihop dem till en elegant skapelse kantad av bibliska referenser och spöken från förr. Marilyn Monroe, Elvis Presley och Frank Sinatra passerar förbi som trasiga hologram i en storfilm som andas i sin egen reflekterande rytm.

Det enda jag lite kan sakna från första filmen är stunderna av meditativ melankoli: Ett glansigt öga och cigarettröken som svävar i luften. Replikerna av ren poesi. 

”Blade runner 2049” är något av en kompromiss, en hybrid mellan klassikern och den moderna storfilmen. Dessutom har den onde replikantmakaren Wallace (Jared Leto) något lätt slentrianmässigt över sig, och blir aldrig mer än en bättre Bond-skurk. 

Men det är randanmärkningar på en film så överväldigande att den får verkligheten att te sig som skuggor. En dröm vi drömmer, för att hjälpligt skyla en apokalyps som redan är här.

Så bra är skådespelarna

Ryan Gosling

Efter ett antal komedier har han plockat fram tystnaden från ”Drive” igen, och är så där oemotståndligt karismatisk och mystisk. Det är tveksamt hur mycket skådespeleri det involverar, men perfekt för rollen det är han.

 

Harrison Ford

Kommer in betydligt senare i filmen än vad jag hade trott, men när han väl gör det är han fruktansvärt bra. Det är lite samma sorgliga nostalgi som i ”Force awakens”, fast råare och mycket bättre. 

 

Robin Wright

Om ni tycker att hennes presidentfru i ”House of cards” är iskall med en välskräddad siluett, då ska ni se henne som chef för Los Angeles-polisen 2049. En rollfigur så pass bra att man hade vela veta lite mer om henne.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag