"Ouija: Origin of evil"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ur filmen "Ouija: Origin of evil".
Foto: Justin Lubin / UNIVERSAL PICTURES

Kära tomten! I julklapp i år önskar jag mig ett Ouijabräde, ett sånt där skojigt besatt barn, och en hunkig präst med exorcistambitioner. Jag är medveten om att det är mot bättre vetande och att jag precis gått på en påkostad reklamfilm. Men är bara man snäll, så är det väl helt okej att vara dum?

Att den första ”Ouija” mottogs som värdelös 2014 var knappast oväntat. Filmen skapades efter en idé från leksaksföretaget Hasbro, mest i hopp om att deras spökliga brädspel skulle bli poppis igen. Därför är det förvånande att denna prequel faktiskt är bra.

Mike Flanagan, som tidigare fått fin kritik för ”Oculus”, har tagit över regin, och laddat sin skräckis med både humor och mustig nostalgi.

I ett färgstarkt sextiotal, försörjer nyblivna änkan Alice sig som bluffmedium. Så en dag bestämmer hon sig för att krydda sina seanser med ett Ouijabräde, men hinner knappt komma i gång innan det visar sig att yngsta dottern har verkliga mediala krafter.


LÄS MER: "Masterminds" – en väldigt söt komedi


Retrokänsla

Till en början innebär det en lukrativ tillströmning av kunder, men dottern blir snabbt allt märkligare, och till slut kan det väl egentligen bara gå på ett sätt.


LÄS MER: Filmen "Inferno" är mer finslipad än boken


Som tur är spelar förutsägbarheten mindre roll, i en film så starkt präglad av retroglädje. Klyschorna levereras med glimten i ögat av begåvade skådespelare. Roligast är det besatta barnet, som iskallt sockersöt, blir nästintill en karikatyr på vilken odräglig barnskådis som helst.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Skräck

USA. Av Mike Flanagan. Med Elizabeth Reaser, Henry Thomas, Annalise Basso, Lulu Wilson. Längd: 1:39. Från: 15 år.