Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Optimisterna

Dokumentär

Norge/Sverige. Av Gunhild Westhagen Magnor. Med Goro Wergeland, Lillemor Berthelsen, Birgit Myklebust. Längd: 1.33. Från 15 år.

De spelar volleyboll, har tränat mest hela livet och det börjar bli dags att mäta sig med omvärlden. Så rutinerade norska damer utan matchvana söker motstånd – och finner det i svenska Sollentuna. Damerna kallar sig "Optimisterna" och den yngsta spelaren har redan hunnit bli 66. I Sollentuna finns "Krutgubbarna" som också varit med ett tag.

"Optimisterna" är vana att träna i enkel gymnastiksal med sviktande nät och behöver goda råd och finslipning av formen. Ett par unga proffs ställer upp. Sedan broderar damerna fast norska flaggor på nyfixade matchställ och chartrar en buss till Sverige.


Filmarna följer dem i hasorna hela vägen. Ibland har man känslan att teamet gått i täten, men det gör inte så mycket för det här är norsk feel good av samma charmfulla sort som "Häftigt och begeistrat" för tio år sedan. Då övade nordnorska körsångare i snö och storm – innan de åkte till ryska Murmansk och skrev autografer.

Filmvärlden är som alltid åldersfixerad så det är tur att Goro, 98, är en högst intagande personlighet. Hon är inte lagets stjärna – men definitivt filmens.