Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Open range"

USA. Av Kevin Costner. Med Kevin Costner, Robert Duvall, Diego Luna, Annette Bening, Michael Gambon, Abraham Benrubi. Längd: 2.17

VÄSTERN

"Dansar med vargar" var Kevin Costners senaste stora framgång. Den kom i början av 90-talet, sedan har karriären varit mer öken än prärie. Men nu rider han igen. Och han gör det i en västern så traditionell att gamla cowboys får tårar i ögonen och tonåringar utan västernvana antagligen drar på munnen. Som många före honom skildrar Costner motsättningar mellan kringdrivande boskapsskötare och bofasta jordbrukare. Costner tar - som många före honom - parti för boskapsskötarna, alltmer tillbakaträngda som de blir av giriga markägare. Här är det fyra fria män - gamle Duvall, pålitlige Costner, snälle Benrubi och unge Luna - som råkar ut för skurken Gambon. Han äger en liten stad och han äger dess människor. Trots att de fyras hjord är en dagsritt bort är alla i hans våld. Långsamt och omsorgsfullt laddar Costner för den oundvikliga uppgörelsen på den leriga gatan mellan saloonen och affären. Bilderna är storslagna, allvaret orubbligt - Duvall och Costner är kärva män utan självklar plats i den nya tiden men de väcker sympati hos en vårdande kvinna - och inte bara hos henne. Costners styrka är omsorgsfullheten. Allt är välgjort, inget lämnas åt slumpen. Det är samtidigt hans svaghet - mycket blir övertydligt. De goda är goda, deras kärlek är hövisk och de säger de rätta sakerna när de säger något alls. De onda är bara onda. Så skratta åt Costner den som vill, den här gången är han ändå heder värd. På prärien hör han hemma.