Tilda Swinton och Tom Hiddleston i "Only lovers left alive". Foto: Gordon A Timpen
Tilda Swinton och Tom Hiddleston i "Only lovers left alive". Foto: Gordon A Timpen

"Only lovers left alive"

Publicerad

DRAMA

4 GETINGAR

Tyskland/England/USA. Av Jim Jarmusch. Med Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt. Längd: 2.03. Från: 15 år.

Adam är trött musiker, en gång rockstjärna under hippieepoken. Nu har han dragit sig undan världens elände och samlar på berömda gitarrer och klassisk vinyl i förfallna musikstaden Detroit.

I fjärran Marocko bor hans Eva. Även hon lever i en skuggtillvaro, väcker droghandlares uppmärksamhet när hon smyger längs gatorna på väg till sin privata leverantör, den store författaren från Shakespeares dagar.

Två udda existenser som älskat varandra i hundratals år - och som dessutom äger regissören Jim Jarmuschs oändliga kärlek.

 

Att han gör vampyrfilm är egentligen självklart - likaså att hans vampyrfilm inte riktigt liknar andras. Ett drömskt lugn och en romantisk magi av sällan skådad sort bäddar in Swinton och Hiddleston, båda utmärkta. Modern teknik är till hjälp men förstörd miljö har blivit ett dödligt hot även mot de odöda. Var står giftfritt blod längre att finna?

Jarmusch, själv det förflutnas ambassadör, har så länge vi minns haft grått hår, cool attityd och gravallvarlig humor. Han ser nästan ut som en vampyr - men inte av den moderna sexbesatta sorten utan gammaldags och förfinat aristokratisk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag