"Ondskan"

Publicerad
Uppdaterad
Sverige. Av Mikael Håfström. Med Andreas Wilson, Gustaf Skarsgård, Linda Zilliacus, Henrik Lundström, Marie Richardson, Johan Rabaeus. Längd: 1.54.

DRAMA

Utslängd från plugget ska en tonårspojke börja på internatskola. Han tänker inte göra bort sig igen. Förutsättningarna är hyggliga - äntligen ska han slippa en styvfar som avslutar middagarna med att servera stryk - men på internatet väntar något som kallas "kamratfostran". Lärare och rektor har lämnat över ordningsfrågorna till elevrådet. En demokratisk åtgärd som i praktiken innebär att elever i de högsta klasserna fritt kan plåga sina yngre kompisar. Många har läst Jan Guillous självbiografiska roman, där han gör upp med en grym barndom. Mikael Håfström har förvandlat den till effektiv film, välgjord och välspelad. Själva strukturen har han gratis - historier om förtryckta eller misslyckade som till slut reser sig och blir vinnare är lika vanliga som dramatiskt tacksamma - och han använder den väl. Allt, till och med kärlekshistorien, får sin självklara plats. Andreas Wilson har - inte utan skäl - blivit berömd redan före premiären. Han fyller huvudrollen med de drag av sårbarhet och styrka som skapat ungdomshjältar allt sedan James Deans dagar. Och han har en fullvärdig motståndare i Gustaf Skarsgård, som spelar elevrådets ordförande. Deras möten har hög intensitet, även när de inte slår på varandra. En strid för livet - ibland är den nödvändig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag