Olympus has fallen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
TERRORISTJAKT. Vita huset har fallit i grymmast tänkbara fiendehänder i "Olympus has fallen".

Att vår svenska beredskap är usel hör vi mest varje dag. Möjligen är den inte på topp i USA heller. Här leks på blodigt allvar med tanken att terrorister tar över Vita huset.

Olympus är säkerhetstjänstens kodord för presidentämbetets berömda boning i Washington. Dit kommer en dag inte bara den sydkoreanska premiärministern på besök utan också terrorister med oklar nordkoreansk anknytning. De flyger in på ett sätt som kan påminna om 11 september och når sitt mål redan innan motattacken inleds.

Presidenten och hans gäst skickas tillsammans med närvarande medarbetare ner i skydd i den underjordiska bunker som står redo för just den sortens situationer.

Bunkern blir ledningscentral - fast för terroristerna.

Vita huset har fallit i grymmast tänkbara fiendehänder.

Enda möjliga räddningen är en ensam säkerhetsman. Efter ett tidigare misslyckande som presidentfamiljens livvakt har han lämnat fältarbetet, men nu gör han högdramatisk come back. Full av patriotism och revanschbehov är han beredd att göra allt som krävs för att rädda sitt land och sin president - för att inte tala om presidentens lille son.

Den tänkbare hjältens hemliga vapen är lokalkännedom.

Från sina år som livvakt kan han allt om Vita husets många prång. Han vet vart hemliga gångar leder och vad som göms bak stängda dörrar. Dessutom han har de tekniska kunskaper som krävs för att kunna kommunicera med gisslan och gisslantagare.

En så dramatisk dag har Vita huset knappast upplevt i verkligheten. Förhoppningsvis kommer det heller aldrig att ske.

Men trots att filmen hela tiden offrar bitar av sin eventuella trovärdighet på spänningens altare så blir tillräckligt mycket kvar för en dyster insikt.

Även högre beredskap än den svenska förmår aldrig garantera absolut säkerhet.

Olympus has fallen

USA. Av Antoine Fuqua. Med Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Ashley Judd, Angela Bassett, Melissa Leo. Längd: 2.00. Från: 15 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Gerard Butler

Ser ut som en säkerhetspolis men inte nödvändigtvis som en actionhjälte. Kvalar knappast in bland de tyngsta grabbarna.

Aaron Eckhart

Manuset ger honom inte tillräckligt stöd för att han ska bli en trovärdig president, men han har utseendet för sig.

Morgan Freeman

Får som talman rycka in när presidenten kidnappats. En typ av roll Freeman numera gör övertygande utan att förta sig.

Ashley Judd

Minirollen som presidentfru gör hon tillräckligt bra för att man ska undra varför hon försvunnit från de stora sammanhangen.