Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya ”Frost”-filmen ger dig tårar av lycka

Här är den nya ”Frost”-trailern – Disneys succé återvänder
”Berättelsen spretar möjligen åt lite väl många håll, samtidigt som filmen trots allt är en fröjd för fantasin”, skriver Expressens Maria Brander om ”Frost 2”.
Foto: Disney / ©2019 Disney. All Rights Reserved.
”Frost 2” – både vacker och en fröjd för fantasin, enligt Maria Brander.
Foto: DISNEY / © 2019 Disney. All Rights Reserved.
Elsa är tillbaka i ”Frost 2”.
Foto: null / © 2019 Disney. All Rights Reserved.

Let it go? Skulle inte tro det. För en film som har spelat in över en miljard dollar, är det bara att glömma det där med att ”leva lyckliga i alla sina dagar”. 

Borta i Arendal har Elsa visserligen omfamnat sina magiska krafter, men sitter lugnt på tronen gör hon då rakt inte.

Likt det underjordiska en gång lockade Ronja Rövardotter ut i den farliga skogen, så distraherar nu en eterisk röst Elsas sinne, och drar henne mot norr. Mot Ahtohallan – en magisk flod, som systrarnas mamma, en gång sjöng om, och som är full av både minnen och svar om Elsas förflutna och särskilda krafter. 

Fast givetvis färdas hon inte ensam. Med på resan följer systern Anna, som trogen andrafiol, hennes pojkvän Kristoffer, som typ ännu trognare tredjefiol, samt renen Sven och den ständigt bedårande snögubben Olof. 

Tillsammans slungas de iväg genom en förtrollad storm och landar i en mystisk skog instängd i en evig dimma som varat i 34 år 5 månader och 23 dagar (efter den senaste tidens väder, vet vi exakt hur det känns). Bland dessa skuggor väntar inte bara obekväma sanningar, utan också en ursprungsbefolkning med vissa likheter med samerna (filmen dubbas också till samiska i ett samarbete med Disney). 

Berättelsen spretar möjligen åt lite väl många håll, samtidigt som filmen trots allt är en fröjd för fantasin. Animeringen är ofta vidunderligt vacker, särskilt när den ger oss vattnets skiftningar mot en grågrön skog, och att se Elsa rida på en häst av is, omsluten av skira slöjor av glitter och ljus, väcker barnets blick i en. 

Musikalnumren är förstås tyngda av sina ambitioner att leva upp till den storslagna ”Let it go”, men inkluderar även komisk lättnad när Kristoffer serveras ett nummer med tydliga drag av ironisk musikvideo från nittiotalet.

Men som svensk faller jag kanske ändå mest för den extremt Melodifestivalen-vänliga estetiken. Etno-fantasy med inslag av renar, runor och andar, kombinerat med powerballader i pastell där den superblonda Elsa sjunger hjärtat ur sig genom skyar av is. 

Herregud! Wiktoria, Jon Henrik Fjällgren, Roger Pontare och Christer Björkman, borde rimligen gråta av lycka åt att det här kreativa uttrycket äntligen hittat till Hollywood.FROST 2


USA. 

Av: Christ Buck, Jennifer Lee. 

Med svenska röster av: Annika Herlitz, Mimmi Sandén, Sebastian Karlsson, Nassim Al Fakir. 

Längd: 1:43.

Från: Barntillåten.