Benoît Poelvoorde.
Benoît Poelvoorde.

"Not dead"

Publicerad

En medelålders punkare kallar sig Not. Han är oerhört enerverande. Hoppar och skriker, fäktar med armarna och hetsar folk att ge honom matvaror. Hans bror verkar vara motsatsen, en välanpassad madrassförsäljare. Men det dröjer inte länge förrän han flippar ut och förlorar jobbet. Bröderna gör sig hemmastadda på gatan och Not introducerar de bästa tiggeriteknikerna för sin bror. De är stolta över att vara missanpassade och punkiga - de försöker skapa en rörelse.

När Not skriker vill man bara att han ska sluta. Bröderna och resten av familjen är så osympatiska att man önskar att de ska lugna sig, precis som alla de möter i filmen. Men det verkar gå i klinch med filmskaparnas vision. De lägger en nostalgisk ton kring brödernas frigörelse ifrån arbetslivets bojor och man anar en coolhet över att vara en psykiskt labil uteliggare. Det gör det hela ansträngande och underligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag