"Nocturnal animals"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Merrick Morton / © FOCUS FEATURES, LLC.

När en modeskapare gör film, så kan man åtminstone förvänta sig att den är snygg, och det är Tom Fords skapelse, men den är också så mycket mer. Som en magisk låda som innehåller en ny låda och en till.

Amy Adams spelar den LA-baserade konsthandlaren Susan, en kvinna av det svalt förmögna och modemedvetet utspökade slaget. Hennes äktenskap ekar lika tomt som den gigantiska lyxvillan där hon bor. Så en dag får hon en roman skickad till sig av sin exman Edward (Gyllenhaal) som inte träffat på 19 år. Ständigt plågad av sömnproblem tar hon sig igenom den Texas-tonade thrillern nattetid, och snart inser vi hur den obarmhärtiga berättelsen om Tony (också Gyllenhaal) är länkad till hennes eget liv.

En berättelse i berättelsen

”Nocturnal animals” är alltså en berättelse i berättelsen, där den ena delen är gulnat ”True detective”-brutal och den andra Hitchcock-hypnotisk med välspända stråkar. Kanske rentav lite Ingmar Bergman-färgad med röda väggar à la ”Viskningar och rop” och så kameran som utforskar Adams ansikte.

Allting är utsökt sammantråcklat med intressanta psykologiska teman om att vi till slut alltid blir som våra föräldrar, och ett skådespeleri som är något extra ända ut i minsta biroll inte minst när det slår gnistor i Adams och Laura Linneys mor- och dotteruppgörelse.

Filmen snirklar sig fram på elegant intrikata vägar, och gör spänningen både olidlig och behaglig.

Thriller

4 getingar

NOCTURNAL ANIMALS

USA. Av Tom Ford. Med Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Isla Fisher, Laura Linney. Längd: 1:57. Från: 15 år.