Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Noah"

BYGGER ARK. Jennifer Connelly och Russell Crowe i "Noah".
Foto: Supplied By Lmk

ÄVENTYR

"Noah"

Land: USA. 

Av Darren Aronofsky. 

Med Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ray Winstone, Emma Watson, Logan Lerman, Douglas Booth. Längd: 2.18. 

Från 15 år.

När Gud tappade tålamodet med de förtappade människorna fattade han det drastiska beslutet att dränka hela rasket i en stor syndaflod. Noah, känd hedersman, fick i uppdrag att bygga en jättelik ark där två djur av varje skapelsens art skulle få plats. På så vis skulle - när vattnet sjunkit undan - tillvaron på jorden få en nystart och bli ungefär vad Gud ursprungligen tänkt.

Aronofsky berättar den bibliska fabeln om syndiga män och förstörd miljö med stor kraft. Det våldsamma dramat blir färgstarkt och svulstigt - vilket passar rätt bra. Inledningsvis går det tämligen trögt, förutsättningarna ska presenteras och den stora båten byggas. Det görs med god hjälp av en sorts levande stenmonster som är Herrens trognaste tjänare på jorden. Men snart myllrar djuren i god ordning.

Stökigare blir det när även människor vill hänga med. Enbart Noah med fru och söner samt fosterdottern Ila får finnas ombord. Ila kan inte få barn och Noah tolkar det som att Herren tänker utplåna människorna och överlämna sin skapelse till de oskyldiga djuren.

Syndafloden överträffar förstås alla kända oväder, men så mycket av Noahs flytande zoo får vi inte se - djuren vilar osynliga i väntan på fast mark under fötterna. I stället blir det mänskliga släktets eventuella fortbestånd knäckfråga och familjedrama. Tolkar Noah verkligen sin Skapare rätt?

Aronofsky, som senast gjorde "Black swan", har ett säkert handlag med starka känslor och behöver inte dämpa sig. Han har för det mesta också bra koll över animationen - alla djuren är födda i datorn - och actionscenerna fungerar.

Ändå finns den mesta och bästa spänningen inom familjen. Gubben Noah, den gamle patriarken, är fullkomligt omänsklig i sin hänsynslösa trofasthet.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Russell Crowe

Fördelaktigt nedtonad med sobert dämpad röst och en Leif-GW-look som utstrålar omutbar auktoritet.


Jennifer Connelly

Får inte så mycket utrymme som arkbyggarens prövade och lojala hustru. Tar dock väl vara på de möjligheter som ges.


Emma Watson

Ilo, den enda unga kvinnan på väg in i en ny tid, uttrycker starkt konflikten mellan plikten mot Gud och kärleken till livet.


Ray Winstone

Russell Crowes marginaliserade motpol personifierar, som många gånger förr, mänsklighetens sämre sidor och gör det, som vanligt, väl.