BYGGER ARK. Jennifer Connelly och Russell Crowe i "Noah". Foto: Supplied By Lmk
BYGGER ARK. Jennifer Connelly och Russell Crowe i "Noah". Foto: Supplied By Lmk

"Noah"

Publicerad

ÄVENTYR

"Noah"

Land: USA.

Av Darren Aronofsky.

Med Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ray Winstone, Emma Watson, Logan Lerman, Douglas Booth. Längd: 2.18.

Från 15 år.

När Gud tappade tålamodet med de förtappade människorna fattade han det drastiska beslutet att dränka hela rasket i en stor syndaflod. Noah, känd hedersman, fick i uppdrag att bygga en jättelik ark där två djur av varje skapelsens art skulle få plats. På så vis skulle - när vattnet sjunkit undan - tillvaron på jorden få en nystart och bli ungefär vad Gud ursprungligen tänkt.

Aronofsky berättar den bibliska fabeln om syndiga män och förstörd miljö med stor kraft. Det våldsamma dramat blir färgstarkt och svulstigt - vilket passar rätt bra. Inledningsvis går det tämligen trögt, förutsättningarna ska presenteras och den stora båten byggas. Det görs med god hjälp av en sorts levande stenmonster som är Herrens trognaste tjänare på jorden. Men snart myllrar djuren i god ordning.

Stökigare blir det när även människor vill hänga med. Enbart Noah med fru och söner samt fosterdottern Ila får finnas ombord. Ila kan inte få barn och Noah tolkar det som att Herren tänker utplåna människorna och överlämna sin skapelse till de oskyldiga djuren.

Syndafloden överträffar förstås alla kända oväder, men så mycket av Noahs flytande zoo får vi inte se - djuren vilar osynliga i väntan på fast mark under fötterna. I stället blir det mänskliga släktets eventuella fortbestånd knäckfråga och familjedrama. Tolkar Noah verkligen sin Skapare rätt?

Aronofsky, som senast gjorde "Black swan", har ett säkert handlag med starka känslor och behöver inte dämpa sig. Han har för det mesta också bra koll över animationen - alla djuren är födda i datorn - och actionscenerna fungerar.

Ändå finns den mesta och bästa spänningen inom familjen. Gubben Noah, den gamle patriarken, är fullkomligt omänsklig i sin hänsynslösa trofasthet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag