Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Never let me go

DRAMA
Av Mark Romanek
Land: Storbritannien
Längd: 1.45
Ålder: 11 år
Distributör: 20th century Fox
Sverigepremiär: Idag.
Missade chanser och förspilld tid var viktiga ingredienser i Kazuo Ishiguros roman ”Återstoden av dagen”, där en plikttrogen butler inte förmådde visa sina känslor för sin kollega husan.
Ishiguro är inne på samma spår i ”Never let me go”, vars regissör Mark Romanek (”One hour photo”) träffande har beskrivit som en ”oerhört diskret science-fiction”.
I ett alternativt, nutida England existerar vissa barn endast med syfte att vara bärare av organ, som de i vuxen ålder tvingas donera, ett efter ett. Inte mycket antyds om omständigheterna för den morbida ordningen, inte heller försöker de drabbade frigöra sig från sitt förutbestämda öde.

I stället finner de sig, accepterar
. Jag har inget emot det kyligt oklara i den här dystopin - även om jag misstänker att många luckor fylls i om man har läst boken. Tyvärr är kärlekstriangeln, kärnan i berättelsen, inte särskilt trovärdig.
Kathy, Tommy och Ruth är alla ämnade att bli donatorer och de växer upp tillsammans på internatskola. Ruth är snygg men bitchig, Tommy är velig och konstig och Kathy är den snälla, lite alldagliga.
Kathy och Tommy är som gjorda för varandra men Ruth bestämmer sig för att lägga beslag på Tommy. Eftersom personskildringen inte blir mycket djupare än ett standardavsnitt av ”Gossip girl” är det svårt att känna med någon i trojkan.

Inte ens när Ruth, i en dramatisk höjdpunkt till återträff senare i livet, förklarar att hon ångrar att hon hållit de som var menade för varandra åtskilda är det svårt att engagera sig.
Där ”Återstoden av dagen” var hjärtskärande och mästerligt spelad av Anthony Hopkins och Emma Thompson, så landar ”Never let me go” ganska platt.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Keira Knightley

Jag är inget stort fan av Knightley och tycker inte att hon lyckas särskilt bra här heller. Ruth är en bitch – och inte mycket mer.

Carey Mulligan


Den som berättar historien. Lyckas därför fördjupa sin karaktär men det blir aldrig begripligt varför hon älskar Tommy och är kompis med Ruth.

Andrew Garfield

Vanligtvis njutbar skådespelare som här fått en svår uppgift. Att velige Tommy satsade på fel tjej tycks inte störa honom lika mycket som Ruth. Mycket märkligt.