Never let me go

Publicerad
Uppdaterad
DRAMA
Av Mark Romanek
Land: Storbritannien
Längd: 1.45
Ålder: 11 år
Distributör: 20th century Fox
Sverigepremiär: Idag.
Missade chanser och förspilld tid var viktiga ingredienser i Kazuo Ishiguros roman ”Återstoden av dagen”, där en plikttrogen butler inte förmådde visa sina känslor för sin kollega husan.
Ishiguro är inne på samma spår i ”Never let me go”, vars regissör Mark Romanek (”One hour photo”) träffande har beskrivit som en ”oerhört diskret science-fiction”.
I ett alternativt, nutida England existerar vissa barn endast med syfte att vara bärare av organ, som de i vuxen ålder tvingas donera, ett efter ett. Inte mycket antyds om omständigheterna för den morbida ordningen, inte heller försöker de drabbade frigöra sig från sitt förutbestämda öde.

I stället finner de sig, accepterar
. Jag har inget emot det kyligt oklara i den här dystopin - även om jag misstänker att många luckor fylls i om man har läst boken. Tyvärr är kärlekstriangeln, kärnan i berättelsen, inte särskilt trovärdig.
Kathy, Tommy och Ruth är alla ämnade att bli donatorer och de växer upp tillsammans på internatskola. Ruth är snygg men bitchig, Tommy är velig och konstig och Kathy är den snälla, lite alldagliga.
Kathy och Tommy är som gjorda för varandra men Ruth bestämmer sig för att lägga beslag på Tommy. Eftersom personskildringen inte blir mycket djupare än ett standardavsnitt av ”Gossip girl” är det svårt att känna med någon i trojkan.

Inte ens när Ruth, i en dramatisk höjdpunkt till återträff senare i livet, förklarar att hon ångrar att hon hållit de som var menade för varandra åtskilda är det svårt att engagera sig.
Där ”Återstoden av dagen” var hjärtskärande och mästerligt spelad av Anthony Hopkins och Emma Thompson, så landar ”Never let me go” ganska platt.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Keira Knightley

Jag är inget stort fan av Knightley och tycker inte att hon lyckas särskilt bra här heller. Ruth är en bitch – och inte mycket mer.

Carey Mulligan


Den som berättar historien. Lyckas därför fördjupa sin karaktär men det blir aldrig begripligt varför hon älskar Tommy och är kompis med Ruth.

Andrew Garfield

Vanligtvis njutbar skådespelare som här fått en svår uppgift. Att velige Tommy satsade på fel tjej tycks inte störa honom lika mycket som Ruth. Mycket märkligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag