Ett queerliv som svävar fritt bland känslostormarna. Foto: MOVIEZINE
Ett queerliv som svävar fritt bland känslostormarna.
Foto: MOVIEZINE

"Nånting måste gå sönder"

Publicerad

DRAMA

Sverige. Av Ester Martin Stensmark.

Med Saga Becker, Iggy Malmborg, Shima Niavarani.

Längd: 1.20.

Från 15 år.

Sebastian, som helst vill vara Ellie, delar bostad med lesbiska Lea. Liv delar han inte med någon - hans möten är mest våldsam förnedringssex - inte förrän Andreas ramlar in i hans tillvaro. De blir passionerat förälskade, men dansar knappast på rosor.

Inför all omgivande vanlighet är de ett udda par och Andreas vill inte - törs inte - vara udda.

Ester Martin Stensmark är en poetisk filmberättare med unika kvaliteter. Hans filmer - framför allt dokumentären "Pojktanten" med Eli Levén och den här, som bygger på Levéns bok "Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats" - är personliga allkonstverk som svävar högt över filmvardagens mer prosaiska relationsdramer.

Här skapar foto, klippning, musik och - inte minst - ljud en organisk enhet som är större än de enskilda delarna. Med god hjälp av framför allt Saga Becker i huvudrollen lyfter berättelsen från sakligt vittnesbörd om queerliv och svävar fritt bland känslostormarna.

Utanförskap är längtan till något annat. Även den som är "ute" söker ett "inne" - ett annat "inne".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag