Anki (Marie Richardson) och Ove (Peter Andersson) i filmen "Någon annanstans i Sverige". Foto: Thord Nilsson
Anki (Marie Richardson) och Ove (Peter Andersson) i filmen "Någon annanstans i Sverige".  Foto: Thord Nilsson

Någon annanstans i Sverige

Publicerad
Uppdaterad
DRAMA
Sverige.
Av Kjell-Åke Andersson.
Längd: 1.41.
Ålder: 11 år.
Distributör: SF.
Sverigepremiär: 16 december.
I en by någonstans pågår de plågsamt dystra liv som vi inte alltid upptäcker i vår egen närmiljö.
Hans Gunnarsson har skrivit om dem, och utifrån hans roman har Kjell-Åke Andersson gjort vad som kallas en djupt tragisk komedi. Den består på "Short cuts"-vis av större och mindre vardagsdramer sammanvävda kring ett kriminalfall.
Allt går i korpsvart, men för den som har ledsyn och inte är helt obekant med miljön går det bra att orientera sig. För byn är inte så originell som man först vill tro. Den ser ut som de flesta och är befolkad av rätt vanliga människor. De är lätta att känna igen men ses ur ofördelaktig vinkel, deras egenheter avslöjas obarmhärtigt som rörande eller upprörande – stundom med grym komik.

Där finns en våldsbenägen hemvändare och hans hustru som vantrivs med både maken och byn. En alkoholist som vunnit pengar ägnar sig på heltid åt spriten och grannens fru, men har tröttnat på båda. Den unga byfånen ser allt men säger inget, den filosofiske farbrorn pratar desto mer. Ändå är det den flummige prästen får sista ordet – han förrättar begravningarna.
Ett före detta mobboffer har växt upp till tjuv och är på illa planerat arbetsbesök med sin kriminelle kompis. En osympatisk gubbe fyller 70 och får besök av son med sambo. Hon står inte ut med att stanna över natten.

Alla är olyckliga och alla är det på sitt eget, högst personliga, vis. En rad av våra främsta skådespelare – från Björn Gustafson och Meg Westergren till Jonas Inde och Sussie Eriksson – karvar fram minimalistiska mästerstycken ur de mänskliga träklossarna. Högst övertygande och fasansfullt sevärt – men det är inte utan att man saknar något milligram lättsam livsglädje. Bara för kontrastens skull.
Var och en som plågas av akut längtan till lugnet på landet – med närhet till natur och goda grannar – kan i vilket fall se fram mot en helande dunderkur.


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Helena Bergström

Inte hennes glättigaste roll i karriären, möjligen motsatsen. Som inflyttade damfrisörskan Anneli har hon hamnat i fel by med fel karl – vasst gestaltad av Magnus Roosmann. Hon står inte ut.

Peter Andersson

Alkoholisten Ove är trött på det mesta, irriterar männen och attraherar kvinnorna. Vad grannarna tycker struntar han i. En roll av den sort Peter Andersson gör bättre än de flesta.

Marie Richardson

Anki är Oves älskarinna sedan hur länge som helst. Förhållandet är lika trött som det hon har till maken, Jacob Nordenson. För tonårssonens skull försöker hon hålla skenet uppe. Svårt.

Mikael Persbrandt

Sonen som bröt sig ut och kan kosta på sig att vara snäll när han hälsar på mamma och pappa. Både Sten Ljunggren och Meg Westergren är utmärkta, Persbrandt har mött större utmaningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag