Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Mustang"

Ur: "Mustang".Foto: Imdb
Ur: "Mustang".Foto: Imdb

Ett drama på liv och död om flickors kyska renhet

Fem föräldralösa systrar i en turkisk småstad skojar med pojkarna på stranden en dag efter skolan.

Sedan är lekens tid förbi, mormors hus blir bokstavligen ett fängelse.

BIO

"Mustang"

Drama

Turkiet/Frankrike.

Av Deniz Gamze Ergüven. Med Günes Sensoy, Elit Iscan, Doga Zeynep Doguslu.

Längd: 1.37.Från 11 år.

Där lever de instängda, håller ihop och håller ut – allt medan giftiga blickar vakar över deras kyska renhet. Mormor vill få dem bortgifta.

Själva vill de bara bort, helst till Istanbul, fast mormor låser enbart upp för att ta dem till torget där det finns möjliga friare.

Dramat är på liv och död men regidebutanten Ergüven berättar i lätt komediton om snabbarrangerade giftermål och uteblivet blod på bröllopsnattslakan.

"Mustang" är prisbelönt

Inspiration har hon möjligen hittat hos Sofia Coppolas ”Virgin suicides” men struntat i den magiska mystiken. Här anslår en energiskt revolterande lillasyster tonen och den är klar och tydlig.

Sedan blir allt upprörande på ett charmfullt vis som kunde ha gett Oscar i söndags natt. Så blev det inte, men "Mustang" är redan tidigare rikligt belönad – bland annat med publikpriset vid senaste filmfestivalen.