Mörker och ljus som känns i kroppen

Den nya Star Wars-filmen har regisserats av J.J. Abrams.
Många av skådespelarna från de tidigare filmerna gör återkomst.
Foto: Film Frame
Expressen filmrecensent ger The force awakens fyra getingar i betyg.
Foto: Film Frame

Da, da, da da da da da, da da da da da, da da da da. Den är här, den är här, den är äntligen här! Fortsättningen på Star Wars-sagan, och efter allt hemlighetsmakeri är förväntningarna så högt uppskruvade att jag är rädd för att ta till lipen redan i prologen.

För givetvis börjar det med text som rullar ut i världsrymden: Den siste jedin Luke Skywalker är försvunnen, Han Solo letar efter honom därute, och prinsessan Leia har blivit general Leia, ledare för motståndet.

Så svävar vi i stillhet, får en glimt av den löjligt söta klotformade droiden BB-8, innan kameran landar i Max von Sydows allvetande ansikte. Det är så sabla perfekt alltihopa.


LÄS MER: Hemligheten som är med i nya Star Wars


Snabbt och smidigt får vi sen bekanta oss med de nya rollfigurerna: Motståndspiloten Poe (Oscar Isaac), den avhoppade Stormtroopern Finn (John Boyega) och den föräldralösa skrotletaren Rey (Daisy Rideley). Uppvuxen under enkla ökenförhållanden, men uppenbart menad för något större, så är hon den nya motsvarigheten till Luke Skywalker, fast tuffare. Och att det finns en efterträdare till Darth Vader, i form av maskbäraren Kylo Ren (Adam Driver), det visste vi ju sen trailern.


Nya Star Wars-filmen imponerar

The force awakens är på många sätt history repeating itself, och med historia menar jag då främst första filmen från 1977. Ibland önskar jag att man hade varit lite mindre av en bearbetning av tidigare händelser, samtidigt finns det ett slags filosofisk poäng i hur universum upprepar sig. Bekanta teman, miljöer, händelser, scener och repliker, flätas ihop tills det liknar en snuttefilt som fått ny berusande rosendoft i tvättmaskinen.


LÄS MER: 7 saker du inte visste om "Star Wars"


Mest imponerar balansen, och hur J.J. Abrams, i en tid av mörka reboots, återerövrat lättheten hos forna tiders actionfilmer. Humorn är tillbaka, och den blandas med precis rätt mix av söta figurer, fantasieggande landskap, snabba rymdfarkoster och hjältemodigt allvar.

Snön faller och solen släcks, när de väsande bladen hos två lasersvärd slutligen bryts mot varandra. Det är mörker och ljus som känns i kroppen, som något evigt från en galax långt borta.

STAR WARS: THE FORCE AWAKENS

Science fiction

STAR WARS: THE FORCE AWAKENS

USA. Av J. J. Abrams. Med Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fischer, Oscar Isaac, Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Lupita Nyongo, Max von Sydow. Längd: 2:16. Från: 11 år.

Så bra är skådespelarna

Harrison Ford


Det finns något rörande i att se hur både han och de andra originalstjärnorna åldrats, och fått något skört i blicken. Det skapar äkta eko i tiden, och det är med värme jag ser att Han Solo är samma gamla skojare, fast lite mer skadad av livet.Foto: Parisa/Fameflynet Pictures

Daisy Ridley

Har en sprudlande energi och känns som en spännande ny rollfigur, inte minst för att hon har skinn på nästan och frångår det där högtidliga som annars omgivit kvinnorna i galaxen. Har dessutom talang även för roliga scener.


Foto: Carlos Tischler/Fameflynet Pictu


Oscar Isaac

Har kaxigheten, charmörblicken och pilottalangerna som påminner om dåtidens Han Solo. Är som bäst när han visar attityd mot fienden. Man blir nästan kär.Foto: Parisa/Fameflynet Pictures

Lupita Nyongo

Oj, så fin som Maz Kanata, som närmast kan beskrivas som något av en kvinnlig Yoda. Söt, men uråldrigt smart. Kul att titta på!