Ola Rapace, Tuva Novotny och Linus Wahlgren i "Mördaren ljuger inte ensam". Foto: TV4
Ola Rapace, Tuva Novotny och Linus Wahlgren i "Mördaren ljuger inte ensam".  Foto: TV4

Mördaren ljuger inte ensam

Publicerad

Det svenska deckarundret är inte så nytt som vi tror, det har bara blivit mer världsberömt.

Maria Lang - eller Dagmar Lange som hon egentligen hette - var sin tids Camilla Läckberg, mycket älskad och hårt kritiserad. Varje år skrev hon en ny deckare - det blev 42 - och först av alla var "Mördaren ljuger inte ensam" 1949.

Den utspelas på en enslig skärgårdsö där några småborgerliga unga akademiker firar midsommar. Stämningen är rätt ansträngd och den dyker definitivt när en gäst hittas död i en buske.

Sympatiska Puck, som gör det makabra fyndet, är med på festen för att en viss Einar finns på gästlistan. Honom vill hon lära känna närmare.

Till Einars många goda egenskaper hör att han är barndomskompis med kriminalaren Christer Wijk. Eftersom det här är före mobilernas tid - och fast telefon saknas - hämtar Einar sin vän. Sedan händer något med den enda motorbåten och alla blir fångar på ön. En i sällskapet är mördare - men vem?

 

Christer Wijk skulle genom åren förbli Maria Langs hjälte. En charmig ungkarl och skarpsinnig gåtlösare som inte ens avlägset är släkt med sentida kommissarier som Wallander eller Van Veeteren. Han har inte många drag gemensamma med Miss Marples eller Hercule Poirot heller, även om intrigen starkt påminner om Agatha Christie.

Ålderdomligheten är på ett sätt filmens styrka. Både miljö och människor är inspirerade av vår föreställning om slutet av 40-talet - kriget är över och den ljusnande framtiden allas egendom. En prydligt iscensatt pastisch där medlemmar i Maria Langs en gång så stora fan club förmodligen kan känna sig hemma.

 

Men än mer är den gammaldags stilen en svaghet, inget blir på riktigt och det mesta känns just så konstruerat som det är - även om huvudpersonerna försetts med mänskliga egenskaper.

Ytterligare fem av Maria Langs tidiga romaner har filmats. De kommer enbart i tv och på dvd - och det är nog där de hör hemma, snarare än på bio.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag