Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Monsters university"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Blev vänner. Vi träffar enögda Mike och håriga Sully under sina studier till professionella skrämmare på monsteruniversitetet.

TECKNAT.
USA. Av: Dan Scanlon. Röster: Billy Crystal, John Goodman, Steve Buscemi, Helen Mirren. Svenska röster: Johan Ulveson, Allan Svensson, Jan Mybrand, Marie Richardson.
Längd: 1.42. Från: 7 år.

För tolv år sedan blev enögda Mike och lurviga Sully kompisar med världens barn - fast de var monster och skrämdes.

Nu möter vi Mike och Sully långt tidigare, som studenter på monsteruniversitet. Där pluggar de för att bli legitimerade skrämmare och är inte kompisar alls. Mike är flitig och ambitiös, Sully har ärvt sin aktade pappas namn och tror att det räcker. Att de ska klara kursen verkar inte troligt - läskiga är de knappast.

Till slut avgörs deras öden i en tävling av den sort som gör sig bäst på film. Och även om allt inte går riktigt som det brukar så känns det mesta välbekant.

Alla behöver vänner, och ingen vinner framgång genom att ge upp - även om det också är viktigt att se sina begränsningar.

Tämligen tamt om man jämför med "Toy story"-serien och andra storverk från Pixar.

Men den originalitet som saknas i historien finns i rikt mått hos några av monstren. De är inte bara roliga figurer utan gedigna personligheter med spännande egenskaper känsligt presenterade. Även dubbningen till svenska är välgjord.

Bäst i "Monsters university" är ändå förspelet - en alldeles underbar liten romantisk finurlighet om två paraplyer som finner varandra. Några få lysande minuter utan anknytning till monstervärlden.