Blev vänner. Vi träffar enögda Mike och håriga Sully under sina studier till professionella skrämmare på monsteruniversitetet.
Blev vänner. Vi träffar enögda Mike och håriga Sully under sina studier till professionella skrämmare på monsteruniversitetet.

"Monsters university"

Publicerad

TECKNAT.
USA. Av: Dan Scanlon. Röster: Billy Crystal, John Goodman, Steve Buscemi, Helen Mirren. Svenska röster: Johan Ulveson, Allan Svensson, Jan Mybrand, Marie Richardson.
Längd: 1.42. Från: 7 år.

För tolv år sedan blev enögda Mike och lurviga Sully kompisar med världens barn - fast de var monster och skrämdes.

Nu möter vi Mike och Sully långt tidigare, som studenter på monsteruniversitet. Där pluggar de för att bli legitimerade skrämmare och är inte kompisar alls. Mike är flitig och ambitiös, Sully har ärvt sin aktade pappas namn och tror att det räcker. Att de ska klara kursen verkar inte troligt - läskiga är de knappast.

Till slut avgörs deras öden i en tävling av den sort som gör sig bäst på film. Och även om allt inte går riktigt som det brukar så känns det mesta välbekant.

Alla behöver vänner, och ingen vinner framgång genom att ge upp - även om det också är viktigt att se sina begränsningar.

Tämligen tamt om man jämför med "Toy story"-serien och andra storverk från Pixar.

Men den originalitet som saknas i historien finns i rikt mått hos några av monstren. De är inte bara roliga figurer utan gedigna personligheter med spännande egenskaper känsligt presenterade. Även dubbningen till svenska är välgjord.

Bäst i "Monsters university" är ändå förspelet - en alldeles underbar liten romantisk finurlighet om två paraplyer som finner varandra. Några få lysande minuter utan anknytning till monstervärlden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag