Edda Magnason imponerar som Monica Zetterlund.Edda Magnason imponerar som Monica Zetterlund.
Edda Magnason imponerar som Monica Zetterlund.

"Monica Z"

Publicerad

DRAMA
Sverige. Av Per Fly. Med Edda Magnason, Kjell Bergqvist, Vera Vitali, Sverrir Gudnason, Cecilia Ljung, David Hellenius med flera . Längd: 1.51 Från: 7 år.

Vet inte riktigt hur jag ska förklara för er hur bra Edda Magnason är som Monica Z. Men tänk er ett sådant där bedövande vackert foto på ikonen Monica Zetterlund, och tänk er sen att det får liv, värme och andedräkt. Börjar prata och gå.

Det är på gränsen till att jag religiöst börjar tro att Magnason kom till världen just för den här rollens skull.

 

Betagande porträttlik är hon. Ingen kan ha missat det. Men framför allt lyckas Edda Magnason med att både till karaktär och röst balansera mellan den verkliga Monica och filmens fiktiva Monica. Hon fångar själen i stället för att måla en simpel kopia på bioduken. Jag är upp- riktigt imponerad.

Dessutom är det underbart att nostalgiskt slungas tillbaka i tiden. Filmen är på många sätt något av en svensk "Mad men" - oerhört estetiskt tilltalande, fylld av eleganta tidsmarkörer, men också med en tydlig svärta mitt i allt det glamourösa.

 

Berättelsen är intensiv. Den börjar i uppväxtens lilla Hagfors och accelererar snabbt mot Stockholm via New York. Händelser och personer från verkligheten komprimeras ihop till bara några år. Eventuella kalenderbitare får kippa efter andan.

Själv gillar jag att man tagit sig lite konstnärlig frihet, även om allt inte är helt lyckat: När mindre genomarbetade karaktärer som Beppe Wolgers eller Hasse & Tage kastas in i handlingen blir det tyvärr alltför maskeradartat. (Men att pojkvännen Vilgot Sjöman framställs som en så löjlig typ, tycker jag mest är rätt åt Vilgot Sjöman.)

 

Låtarna finns där - så klart. Älskade. Spelade. På gränsen till sönderspelade.

Här viras de varsamt in i nya känslor. Mycket gör ont: Bekräftelsebehovet, drickandet. Monicas omättlighet är på en och samma gång livsbejakande och plågsam. Så när hon mot slutet ger röst åt Olle Adolphsons "Trubbel", och stråkarna får bygga allvar, då blir jag så där fånigt vattnig i ögonen: Hur kan man vara så älskad, men ändå så ensam?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag