Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Modig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Modig kunglighet - den skotska prinsessan Merida.

ANIMERAT

USA.

Av: Mark Andrews, Brenda Chapman.

Röster: Kelly MacDonald,  Emma Thompson, Billy Connolly, Julie Walters.

Svenska röster: Amy  Diamond, Elisabeth Carlsson, Leif Andrée, Ewa Fröling.

Längd: 1.40 (7).

Merida är skotsk prinsessa, envis och tuff. Hennes bästa vänner är pilbågen och hästen Angus. Krigiska pappa, den väldige jägare som en gång förlorade ett ben i envig med en björn, är förebild. Mamma, den väna drottningen, försöker i alla fall tålmodigt lära henne konungslig värdighet.

Tre småbröder är var för sig storögt korkade men tillsammans har de en kollektiv begåvning för bus, ungefär som Kalle Ankas brorsöner.


Merida själv är ambivalent till allt flickaktigt - och det är filmen också. Den vill gärna vara en "Braveheart" för de små. När en häxa hjälper prinsessan att fly traditionernas hårda grepp - och en framtid som passiv drottning - blir allt elände. Då behövs en actionhjälte - klokare än pappa och modigare än alla mesiga friare.

Pixar, datoranimationens högborg, har som vanligt gjort ett gediget hantverk men det är lite för mycket trolltyg och djuriska förbannelser för att "Modig" ska räknas in bland deras främsta. Bara Merida får chansen att bli en riktig personlighet.